Свет

Естонска премијерка показала да не "једе Русе" за доручак: Преферирам мусли, јогурт и боровнице

Премијерка Естоније одбацила тврдње да је превише "антируска" да води НАТО
Естонска премијерка показала да не "једе Русе" за доручак: Преферирам мусли, јогурт и боровницеGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Естонска премијерка Каја Калас оспорила је тврдње да је превише јастребовски настројена према Москви да би постала следећи шеф НАТО-а. "Супротно ономе што тврде клеветници, ја не једем Русе за доручак", поручила је на друштвеним мрежама.

Политичарка је поставила слику свог доручка и линк ка "Политиковој" причи о новом генералном секретару НАТО-а. Оброк је укључивао боровнице, мусли, јогурт и мистериозно пиће.

У тексту, саговорници "Политика" навели су да је Калас превише "антируски" настројена и да "једе Русе за доручак", што би могло да буде проблематично. "Да ли заиста хоћемо да поставимо некога ко воли да једе Русе за доручак на ову позицију" шефа НАТО-а, рекао је неименовани ЕУ званичник за бриселски портал.

У међувремену, Каласова се побунила због недостатка "географске равнотеже" међу чланицама ЕУ, што доводи у сумњу идеју једнакости унутар ЕУ. Другим речима, тражила је да се високе позиције у ЕУ и НАТО-у дају источноевропским чланицама.

Естонска премијерка подржала је иначе идеју француског председника Емануела Макрона о слању НАТО трупа у Украјину, што су друге западне земље, укључујући САД, одбациле.

Нетрпељиви став Каласове према Москви осетио се и у самој земљи, када је премијерка Естоније, Русе које живе у тој земљи, описала као претњу националној безбедности.

image