Свет

Азов, ЦИА, Ел Нусра и "независни" медији Србије: Како је бивши шеф шпијуна Петреус дочекао нацисте

Припадници нацистичког батаљона "Азов" дочекани су у Америци уз све почасти, па је у њихову част одржан и добротворни голф турнир
Азов, ЦИА, Ел Нусра и "независни" медији Србије: Како је бивши шеф шпијуна Петреус дочекао нацисте© Mark Wilson/Getty Images

Голф терени америчке базе "Ендруз" познати по томе што су на њима играли бројни председници и чланови Конгреса, настављају традицију угошћавања неких од највећих злочинаца данашњице, а овога пута у посети су им били припадници украјинског нацистичког батаљона "Азов".

Главни у одбору за дочек, домаћин и говорник на овој приредби организованој за поштоваоце Црног сунца и нацизма, био је, према писању "Грејзона", и бивши директор ЦИА и генерал са четири звездице Дејвид Петреус, познат и као један од најзначајнијих "магната" на медијском небу Србије.

На теренима је, наиме, одржан је добротворни голф турнир, "Самит о слободи САД-Украјина", који подржава фондација "Бордерлендс", а на коме се скупљао новац управо за рањене чланове "Азова".

Нарочито је интересантно да се све то десило три дана пре него што је Америка укинула забрану испоруке свог оружја украјинском батаљону чији припадници отворено заступају ултранационалистичке и неонацистичке ставове. Дакле, у време док су "Азовци" и даље били на "црној листи" САД. Што можда и није изненађујуће с обзиром на то да је и Биро за политичко-војна питања Стејт департмента сугерисао да је батаљон "Азов" већ "добио америчко оружје и опрему" у време док је забрана уведена 2018. године била још на снази.

Домаћин и говорник Дејвид Петреус човек је живописне биографије који је командовао америчким снагама у Ираку и Авганистану, а изузетно озбиљан је штих у медијској сфери Србије, будући да је председник Института инвестиционог фонда "Колберг Кравис Робертс" (ККР) који је половином октобра 2013. године преузео кабловског оператера СББ.

ККР фонд сада је мањински власник "Јунајтед медије" у чијем су власништву ТВ Н1, "Нова С" и "Данас" – односно комплетна "независна" медијска сцена Србије, која све време покушава да гради имиџ ексклузивног заштитника људских права и слобода. Независни, какви су, међутим, ови медији су и овога пута заборавили да известе гледаоце и читаоце како "заштитно лице" једног од њихових власника штити права и слободе – отворено и без блама стављајући се на страну неонациста. Вероватно јер то за њих и није вест и јер то и сами раде.

Петреус, сада већ искусни заштитник "независног" новинарства у Србији, пре него што је постао инвеститор, смењен је са места директора ЦИА када се открило да је државне тајне одавао својој љубавници. Ипак, и дан данас се може сматрати моћником из сенке, будући да је и даље значајна чивија у америчком демократском естаблишменту.

Пре ове љубавне драме, генерал је био добро познат Србима. Од 1997. до 1999. Петреус је служио у Пентагону као извршни помоћник директора Заједничког штаба, а затим и председавајућег Здруженог штаба, генерала Хенрија Шелтона задуженог за координацију бомбардовања Србије.

Током 2001–2002, као бригадни генерал, Петреус је био на десетомесечној турнеји по Босни и Херцеговини у оквиру операције "Здружене снаге" где је радио као помоћник начелника штаба Стабилизационих снага за операције НАТО-а, као и заменик команданта Заједничке међуагенцијске групе за борбу против тероризма - команде створене након напада 11. септембра да би се америчким снагама "додале способности за борбу против тероризма".

Плодови борбе Петреуса против тероризма видљиви су и по томе за кога организује добротворне турнире. Но, искуство са таквим људима, стицао је он и много раније.

Познато је, наиме, да је он  2015. инсистирао да би САД требало да наоружају чланове терористичке групе Ал Нусра фронт (изданак Ал Каиде) у Сирији. Знајући за такво његово лобистичко искуство, не можемо а да се не запитамо да ли је Петреус такође био у групи оних који су лобирали за укидање забране наоружавања "Азова"?

И да ли је можда он једна од тих спона која повезује Украјину са исламистичким организацијама које доводе своје борце на фронт у источној Европи?

Још у првим месецима специјалне војне операције у Украјини, иранска телевизија Ал Алам пренела је, наиме, како су десетине милитаната повезаних са Ал Каидом из Сиријске провинције Илдиб послати у Украјину како би се придружили снагама Кијева. Иницијативу за њихово премештање покренула је управо организација Џабат ел Нусра, односно, исти онај Ел Нусра фронт за чије се наоружавање залагао Петреус. И после се неко пита зашто су Ал Каиду звали и Ал ЦИАида?

Шеф ове терористичке организације Абу Мохамед ел Џалани, наводно је тада рекао да "све терористичке организације имају заједничког непријатеља - Русију".

Пропустио је да и терористи и ЦИА такође имају истог заједничког непријатеља.

И то се зна одавно, још од времена када је Ален Далс, тада будући директор ЦИА, за Карла Волфа кога су тужиоци у Нирнбергу описали као Химлеровог "бирократу смрти" рекао да је "динамична" и "изразитита личност". Он је Волфа видео као згодног човека од поверења, који представља ромнтични и "умеренији елемент" у СС-у - и као такав био је одличан за сарадњу.

"Знали смо шта радимо", сведочио је Хари Росицке, који је водио совјетско одељење ЦИА у Минхену од 1951. до 1954. "Користили смо било које копиле све док је био антикомуниста."

Тако је и дан-данас - било да је есесовац, исламиста, припадник "Азова" – док је против Русије, у Америци ће увек бити добродошао.

Рехабилитација неонациста

Припадници "Азова" су током своје турнеје посетили и Пентагон, Арлингтонско гробље и ексклузивни Клуб војске и морнарице, "чији су чланови високе личности из Оружаних снага САД, амерички политике и специјалних служби". Придружила им се Олена Толкачова, дугогодишња шефица "Анђела Азова", која је сада повезана са 3. јуришном бригадом.

Рехабилитовање "Азова" у Америци траје већ неко време па је тако и профил "Азова" пре месец дана нестао са Универзитета Стендфорд, односно њиховог пројекта мапирања милитаната.

Недавно је Представнички дом поново потврдио  своју забрану за све јединице "наследнице" батаљона "Азов" из 2014, укључујући 3. јуришну бригаду, за коју "Грејзон" каже да је "неонацистичка септичка јама" која је избегла ограничења САД тако што је избацила реч "Азов" из свог имена.

Про-азовски пропагандисти често инсистирају да је батаљон "Азов" постао достојан "Хероја Украјине" дистанцирањем од ширег "Азовског покрета" и чишћењем јединице од неонациста. Непожељни елементи су наводно отишли ​​да се придруже "Националном корпусу" и другим групама за ветеране "Азова". Чистке, заправо, никад није ни било, а "Азов" и даље има отворено неонацистичке јединице.

image