Свет

Ал Каида се придружује Кијеву: десетине терориста већ премештено у Украјину

Шеф Џабат Ал Нусре изјавио је да све терористичке организације имају "једног заједничког непријатеља – Русију"
Ал Каида се придружује Кијеву: десетине терориста већ премештено у Украјину© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Десетине милитаната доведених у везу са терористичком организацијом Ал Каида наводно су премештени из сиријске провинције Идлиб у Украјину како би се придружили борби на страни Кијева, тврде извори иранске телевизије Ал Алам.

Према изворима, иницијативу премештања милитаната у Украјину започела је Џабат Ал Нусра, терористичка организација верна Ал Каиди.

Шеф ове терористичке организације Абу Мохамед Ал Џалани састао се са командантима на терену у западу провинције Идлиб почетком октобра како би убедио милитанте да се преместе у Украјину.

Ал Џалани је наводно обећао новчане награде свим милитантима који буду вољни да се придруже украјинској војсци.

Он је у свом обраћању такође подвукао да све терористичке организације имају "једног заједничког непријатеља – Русију", и додао да ће за многе јединице које су тренутно стациониране у Идлибу премештање у Украјину бити једина прилика за избегавање прогона и смрти.

Извори даље наводе да се преко 70 милитаната преместило из Идлиба у Украјину током протекле две недеље, укључујући и вођу чеченске групе Аџнад Ал Кавказ познатог као Абдулхаким Шишани. Ова организација сматра се терористичком организацијом на територији Русије, али и многим земљама Запада.

Извори налажу да терористи доспевају у Украјину путем Турске.

Идлиб представља једини регион у Сирији који је највећим делом под контролом незаконитих милитантних група, укључујући ту и терористе из Џабат Ал Нусре. Зона де-ескалације је у овом региону створена 2017. године, када су се ту преселили милитанти који су одбили да спусте оружје у источној Гути и јужним деловима Сирије.

Од "рата против тероризма" до ратовања уз терористе?

Америка је, подсетимо, води дводеценијски рат против Ал Каиде откако је ова терористичка организација окривљена за нападе на три кључне локације диљем САД, укључујући ту и Пентагон и зграде Светског трговинског центра, који су се догодили 11. септембра 2001. године. Неки извори процењују да је амерички "рат против тероризма" до сада коштао преко осам милијарди долара и однео 900.000 живота.

Америка се од почетка руске војне операције у Украјини позиционирала као кључни савезник режима председника Владимира Зеленског на Западу.

image