Свет

Како је план о новим мерама против руске нафте завадио Америку?

Бајден би волео да Русији одузме део прихода, али не би волео да изнервира своје бираче - возаче
Како је план о новим мерама против руске нафте завадио Америку?© Lars Klemmer/picture alliance via Getty Images

Званичници америчког Министарства финансија предложили су нове мере против руског нафтног сектора са циљем да осакате флоту старих нафтних танкера који упркос западним санкцијама помажу у испоруци руског црног злата широм света, пише "Њујорк тајмс".

Идеја им је да казне Русију и умање њене приходе, а главни проблем то што не знају како би таква авантура могла да утиче на цене енергената уочи новембарских председничких избора.

Трезор би желео да то ураде делимично, циљајући такозвану флоту танкера у сенци која омогућава Русији да продаје нафту изнад границе цене од 60 долара по барелу коју су Сједињене Државе и њени савезници наметнули 2022.

Сврха те границе била је да се ограничи профит Москве од извоза овог енергента, а истовремено и да омогући да руска нафта остане на тржишту, како би се спречио глобални ценовни шок. Русија је ипак заобишла ова ограничења, а планови Запада на челу са САД, као и када су у питању други облици санкција, су се изјаловили.

Док званичници Министарства финансија желе да избаце руске танкере из погона, економски саветници у Белој кући брину да би таквим потезима ризиковали повећање цена нафте и повећање цена бензина у САД, што би могло да нашкоди Бајденовој кампањи за реизбор. Због тога нису ни потписали предлог Трезора.

Дебата око нових начина да се Русија казни, према писању "Њујорк тајмса" одражава тензије која су одувек биле у сржи нових покушаја администрације да ограничи продају руске нафте: Како ослабити московску ратну машину без политичке реакције америчких возача који итекако зависе од руске нафте.

Овај спор један је од малобројних питања око којих се администрација не слаже кад је реч о инфлацији и украјинској политици. Сукобљени су званичници Трезора са Националним економским саветом Беле куће.

За сада, према речима више људи који су упућени, предложене мере су само на разматрању и "нису неизбежне".

image