Свет

Нове санкције САД за транспорт руске нафте: Кажњена три танкера и њихови власници

Америчко Министарство финансија саопштило је да су власници два танкера компаније регистроване у Уједињеним Арапским Емиратима, док је трећи брод у поседу фирме са седиштем у Либерији
Нове санкције САД за транспорт руске нафте: Кажњена три танкера и њихови власници© Tanjug/AP Photo

Сједињене Америчке Државе увеле су додатне санкције због непоштовања горње границе цене руске нафте, коју су Г7, Европска унија и Аустралија одредиле да буде на 60 долара по барелу. 

Санкционисана су три ентитета и три танкера за превоз нафте, преноси Ројтерс. 

Министарство финансија САД саопштило је да су коришћени западни поморски сервиси као што је транспорт, осигурање и финансирање, како би се превезла руска нафта по цени већој од оне коју су наметнуле земље Групе 7, ЕУ и Аустралија. Механизам ограничења цене руске нафте предвиђа и забрану западним компанијама да пружају услуге, углавном везане за транспорт, за нафту која се продаје изнад ове цене. 

Америчко Министарство финансија навело је да су бродови "НС Чемпион", "Виктор Бакајев" и "ХС Атлантика" превозили руски "урал" који се продавао за изнад 70 долара по барелу.

Бродови су користили услуге особе из САД, додаје се у саопштењу, без улажења у детаље. Саопштено је и да је регистровани власник "НС Чемпиона" компанија из Уједињених Арапских Емирата "Стерлин Шипинг", у овој арапској земљи регистрован је власник и "Виктора Бакајева", док је "ХС Атлантик" у поседу компаније са седиштем у Либерији.  

Санкције блокирају сву имовину и послове наведених танкера и власника у САД или у поседу америчких лица, а та имовина се мора пријавити Управи за инострану имовину Министарства финансија, подсећа Ројтерс.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner