Свет

САД не одустају од нове ракете упркос расту трошкова: Цена "сентинела" двоструко већа него у почетку

Ново одобрење за наставак програма "сентинел" је изазвало лавину критика
САД не одустају од нове ракете упркос расту трошкова: Цена "сентинела" двоструко већа него у почеткуGetty © USAF

Министарство одбране САД ће наставити развој нове интерконтиненталне балистичке ракете ЛГМ-35 "сентинел" ("стражар"), упркос повећању трошкова од 81 одсто, у оквиру плана Вашингтона да унапреди своју "нуклеарну тријаду".

Програм развоја "сентинела", који би требало да замени старије ракете "минутмен 3", ће према најновијим проценама коштати око 140,9 милијарди долара - скоро дупло више од првобитне цене од око 77,7 милијарди, саопштио је Пентагон.

Растући трошак овог програма покренуо је оно што је познато као "Нан-Макарди прекршај", до ког долази ако се цена развоја новог програма повећа за 25 одсто, што захтева ревизију Министарства одбране како би се оправдао његов наставак. Након ревизије, Пентагон је утврдио да не постоје одрживе алтернативе.

Тако је и Вилијам Лаплант подсекретар задужен за набавку, изјавио да је његова канцеларија "у потпуности свесна трошкова".

"Али, такође смо свесни ризика уколико не модернизујемо своје нуклеарне снаге и не обратимо пажњу на веома стварне претње са којима се суочавамо", додао је он у саопштењу.

Велики део повећања трошкова приписан је не само развоју нове ракете већ и великој модернизацији земаљских објеката, укључујући центре за контролу лансирања, база за смештај нуклеарних ракета и постројења за тестирање.

Ново одобрење за наставак програма "сентинел" је изазвало лавину критика, што је навело више од 700 америчких научника који представљају институције широм државе да у понедељак пошаљу писмо председнику САД Џозефу Бајдену и Конгресу.

Научници су у писму позвали Пентагон да одустане од "скупог, опасног и непотребног" програма развоја интерконтиненталних балистичких ракета са нуклеарним бојевим главама.

Они наводе да "не постоји рационално техничко или стратешко образложење за трошење десетина милијарди долара на изградњу новог нуклеарног наоружања".

"Ово наоружање - смештено у силосима широм 'држава равнице' - црта мету на заједницама и повећава ризик од нуклеарног рата, док са друге стране не пружа никакву значајну безбедносну корист", рекла је Тара Дрозденко, директор Светског безбедносног програма Уније забринутих научника.

Величина нуклеарног арсенала САД је тренутно ограничена споразумом Нови СТАРТ (Споразуму о стратешком офанзивном наоружању), који је потписан са Русијом 2010, а истиче 2026. године, без индиција да ће бити обновљен. 

Подсећања ради, Руска Федерација је крајем фебруара прошле године суспендовала своје учешће у Новом СТАРТ-у, наводећи као разлог америчке санкције уведене због сукоба у Украјини и подстицање Кијева да напада руске стратешке базе од стратешког значаја.

Међутим, Москва је наставила да поштује одредбе споразума, ограничавајући количину нуклеарног наоружања и система за његово лансирање и ношење.

image