Свет

Вашингтон моли Москву: Обновите учешће у СТАРТУ, много губимо

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања је стабилизујући фактор јер ограничава количину нуклеарног оружја, каже шефица Националне управе нуклеарном безбедношћу при америчком Министарству енергетике Џил Хруби
Вашингтон моли Москву: Обновите учешће у СТАРТУ, много губимоGetty © Photo by Stephanie Keith/Getty Images

САД би желеле да Русија обнови учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) или да започне преговоре о изради документа који би заменио овај споразум, изјавила је шефица Националне управе нуклеарном безбедношћу при америчком Министарству енергетике Џил Хруби.

"Ми много губимо тиме што су они суспендовали учешће у том споразуму – у погледу стабилности и мера предострожности. Зато бисмо свакако желели да се они врате поштовању споразума и да започну разговоре о новом споразуму који би ограничио количину нуклеарног наоружања", рекла је Хруби.

Она је додала да је Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања "стабилизујући фактор" јер ограничава количину нуклеарног оружја. Према њеним речима, споразум "осигурава предвидљивост", као и транспарентност захваљујући проверама и редовним обавештењима о ситуацији.

Раније је, у интервјуу за ТАСС, директор Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Владимир Јермаков рекао да је "израда документа који би могао да замени СТАРТ тренутно немогућа због опште геополитичке ситуације".

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков поручио је да СТАРТ може бити обновљен, али да је неопходно да се Вашингтон помери са своје антируске позиције и почне да "показује клице" ревизије курса.

"СТАРТ није номинално уништен, нити ликвидиран. Формално он постоји на папиру, али смо га суспендовали. Тако смо добили додатне могућности за себе, како да обезбедимо сопствену безбедност. Може се обновити, али за то је неопходно да се Американци у правом смислу речи помакну са своје садашње деструктивне антируске позиције", рекао је Рјабков.

image