Свет

"Економист": Вође афричког Сахела између Русије и Запада

Сви желе нови однос према Западу. Суверенитет је ових дана велика реч у регији. То је постало готово као верско уверење, каже Ибрахим Јахја из Међународне кризне групе
"Економист": Вође афричког Сахела између Русије и Запада© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Односи Запада и земаља Сахела можда су достигли најнижи ниво у мају, када је Нигер наредио Сједињеним Америчким Државама да повуку своје снаге до септембра и истовремено протерао француске снаге за борбу против тероризма, изражавајући добродошлицу руским војним саветницима, пише "Економист".

Лист даље наводи да је Нигер прошлог месеца отказао уговор компаније која Европи обезбеђује око четвртину њених потреба за уранијумом повлачењем концесије за рударство која је била додељена француској компанији за нуклеарно гориво. Постоји бојазан да ће Ниамеј сада једној руској компанији дати концесију за истраживање једног од највећих рудника уранија на свету.

Окретање Нигера од Запада долази због онога што се у западној Африци француског говорног подручја назива "друга независност", оцењује лист и додаје да долазе нове генерације националиста који су преузели власт у бившим француским колонијама од Сенегала до Чада, односно у три главне земље регије Сахел: Буркина Фасо, Мали и Нигер.

Магазин наводи да су то учинили услед непрекидних позива на потребу очувања националног суверенитета и независности, у складу с речима првог гвинејског председника Ахмеда Секоторyја који је рекао Шарлу де Голу 1958. да "Гвинеја више воли сиромаштво у слободи од богатства у ропству".

Суверенитет као велика реч

"Сви желе нови однос према Западу. Суверенитет је ових дана велика реч у регији. То је постало готово као верско уверење”, каже Ибрахим Јахја из Међународне кризне групе (ИЦГ).

Међу најистакнутијим неонационалистима су тројица из војне службе у Сахелу: председник Буркине Фасо, капетан Ибрахим Траоре, председник Нигерије, генерал Абдурахман Чиани и председник Малија, пуковник Асими Гоита. Осим њих, ту су и нови председник Сенегала Басиру Диомај Фај и председник Гвинеје Мамади Думбуја који је предводио државни удар 2021. године.

"Ера старе Африке је завршила", рекао је Думбуја прошле године Уједињеним нацијама у Њујорку и додао да је ово "крај неуравнотежене и неправедне ере у којој нисмо имали право гласа".

Сарадња с Русијом

Нигер је следио пример Малија и Буркине Фасо у потписивању споразума о војној сарадњи с Русијом чији плаћеници штите режим и не маре за људска права, наводи се у листу и додаје да се приближио Ирану којег би могао да занима уранијум у Нигеру.

У погледу економије, улога француских компанија је смањена, иако су неке од њих, попут гигантске телекомуникацијске компаније "Оранџ" и даље значајно приметне, али су постале мета народног незадовољства.

Нови закони у Малију и Буркини Фасо наметнули су минимално повећање државних доприноса компанијама које се баве рударством.

У Гвинеји, где се налазе неке од најбогатијих светских резерви гвожђа и боксита, режим је одузео више од 100 страних рударских дозвола, од којих је већина у власништву кинеских компанија, и осигурао локалним извођачима радова у рударским пројектима дозволе које су им потребне за посао.

Што је још важније, поново је преговарала о дозволама за развој железница и лука у вредности од 20 милијарди долара, што је навело партнерске кинеске државне компаније да понуде уговор заједничког пројекта с Рио Тинтом који Гвинеји гарантује 15 посто удела, пише у чланку.

У Сенегалу је председник Фаје позвао је на "укидање" садашњег модела односа са Западом и обећао да ће тежити самодовољности у пољопривреди.

"Ако не можете да произвести оно што једете, не можете рећи да сте слободни", рекао је Абдурахим Кебе, званичник у владајућој странци Сенегала. Сенегалски председник, такође, планира да преиспита уговоре о нафти и гасу с мултинационалним компанијама, што, како каже, није у интересу Сенегала.

"Више нећемо прихватити да будемо слуге", рекао је Кебе.

image