Свет

"Ледени пакт" против Русије и Кине: САД, Канада и Финска покрећу заједничку производњу ледоломаца

Према речима заменика саветника америчког лидера за националну безбедност, Канада има 20 ледоломаца, а Финска која је ушла у НАТО осам, што значи да три државе укупно имају мање од Руске Федерације која има 40 таквих бродова и тренутно гради нове
"Ледени пакт" против Русије и Кине: САД, Канада и Финска покрећу заједничку производњу ледоломацаGetty © Rene Johnston/Toronto Star

Сједињене Америчке Државе намеравају да вишеструко увећају сопствену флоту ледоломаца и да се такмиче на глобалном тржишту када су у питању пловила ове класе, рекао је заменик саветника америчког лидера за националну безбедност Далип Синг.

"Тренутно, као што знате, имамо само два поларна ледоломца и они се приближавају крају свог радног века. Намеравамо да вишеструко увећамо тренутни број што је брже могуће", рекао је он новинарима.

У настојању да сустигну Русију и Кину, Сједињене Државе, Канада и Финска су се сложиле да удруже снаге у изградњи ледоломаца за рад и "пројектовање моћи" на Арктику и Антарктику.

Према речима америчког званичника, Канада има 20 ледоломаца, а Финска која је ушла у НАТО осам, што значи да три државе укупно имају мање од Руске Федерације која има 40 таквих бродова и тренутно гради нове. Стога су се САД, Финска и Канада договориле да удруже снаге у изградњи флоте ледоломаца у покушају да сустигну Русију и Кину, изјавио је Синг.

Он је упозорио да без договора, који ће бити званично објављени "на маргинама" НАТО самита у Вашингтону, западни савезници ризикују да изгубе примат у односу на противнике у "технолошкој области од великог геостратешког значаја", као и поруџбине за ледоломце из трећих земаља заинтересованих за њихову набавку.

"Лидери САД, Финске и Канаде - председник Џозеф Бајден, председник Александар Стаб и премијер Џастин Трудо - саопштиће да намеравају да формирају трилатерални механизам за сарадњу у производњи ледоломаца", рекао Синг.

Ова сарадња, према његовим речима, подразумева размену информација, заједничку обуку радне снаге и понуду савезницима и партнерима за куповину ледоломаца од америчких, финских или канадских бродоградилишта, који ће бити уједињени у својеврсни конзорцијум.

"Ми ћемо у суштини имати конзорцијум бродоградилишта у све три земље. Идеја је да консолидујемо потражњу влада и партнера широм света како бисмо имали стабилне поруџбине. А када постоје стабилне поруџбине и довољно јака потражња, онда мислимо да ће инвестиције доћи и створити жељену конкуренцију", сматра званичник Беле куће.

Поменуте државе, планирају да потпишу формални меморандум о разумевању до краја године, након чега ће почети примена споразума, а како наводи Синг "размотриће и позив другим савезницима у "Ледени пакт".

Циљ овог "пакта", биће пројекција моћи у поларним областима и "наметање међународних норми", поручио је он.

"'Ледени пакт' ће послати сигнал Русији и Кини да САД, заједно са својим савезницима, намеравају, прво, да интензивирају сарадњу у индустријској политици на повећању наше конкурентности у стратешким индустријама као што је бродоградња, а друго, да граде велику флоту ледоломаца светске класе. И треће, да пројектују моћ на поларним географским ширинама како би се примениле међународне и уговорне норме, промовисали мир и безбедност на Арктику и Антарктику", рекао је он новинарима.

Подсећања ради, Русија има најбројнију флоту ледоломаца на свету, а међу њима постоје и ледоломци оспособљени за борбене операције, који су опремљени прамчаним топовима, системима ПВО и вертикалним лансерима крстарећих ракета.

image