Русија

"Истиснути НАТО са Арктика": Чиме ће бити ојачане руске ракетне крстарице на нуклеарни погон

Тешке ракетне крстарице на нуклеарни погон пројекта 1144 "Орлан", брод "Петар Велики" и "Адмирал Нахимов", биће модернизоване и ојачане посебним хиперсоничним ракетама од које преза и НАТО
"Истиснути НАТО са Арктика": Чиме ће бити ојачане руске ракетне крстарице на нуклеарни погонwww.globallookpress.com © MOD Russia

Пре тачно 35 година, на данашњи дан 1989. године, први пут је испловила тешка ракетна крстарица на нуклеарни погон "Јуриј Андропов", после распада СССР-а преименована у "Петра Великог". И више од тридесет година касније овај брод и даље је највећи брод руске Северне флоте. 

Тешке ракетне крстарице на нуклеарни погон пројекта 1144 "Орлан", којем припада и "Петар Велики", су совјетски, односно, руски бродови који се сматрају за највеће ратне бродове на свету, одмах после носача авиона. Осим "Петра Великог", Русија из ове серије поседује и "Адмирала Нахимова", чија је модернизација у току. 

То су једини нуклеарни бродови руске флоте са аутономијом брода 60 дана и са фактички неограниченом даљином пловљења. Могу да достигну брзину од 31 чвора. У стању су да функционишу и на крајњем северу, у изузетно хладним условима, те тако обезбеђују Русији војно присуство у Арктичком региону. 

Ово је постало изузетно важно због потенцијала Арктика – његових неискоришћених природних богатстава, стратешке близине појединих НАТО земаља Русији са севера, и трговинско-логистичког потенцијала, будући да је превоз Северним морским путем бржи од устаљеног преко Суецког канала.

Многи стручњаци се слажу да ће се око овог региона тек водити жестоке борбе. Након што су Финска и Шведска ушле у НАТО, Алијанса је додатно проширила своје капацитете надзора над руском Северном флотом, те повећала обавештајну активност у области Баренцовог мора. Модернизоване тешке крстарице наоружане хиперсоничним ракетама постале би тако озбиљно средство у рукама Русије.

"Петар Велики" и "Адмирал Нахимов" већ сада су наоружани "до зуба".

Садрже двадесет лансера за противбродске ракете П-700 "гранит", противваздушне ракетне системе "Оса-М", ракетни систем "кинжал" и системе "С-300Ф", затим противваздушни ракетно-артиљеријски комплекс "Кортик", топ "АК-630", противподморничке ракетне торпеде "мећава" и "водопад", ракетне бацаче и аутоматски двоцевни морнарички топ "АК-130".

Међутим, и ови руски супер бродови застаревају. "Адмирал Нахимов" се стога сада модернизује. Очекује се да ће након тога постати главни брод руске Северне флоте, након чега ће ред доћи и на "Петра Великог" и његову модернизацију. 

У плану су, пре свега, унутрашње промене: нова радио-електронска опрема, савремени дигитални комуникациони и други системи неопходни за живот и опстанак брода. Нуклеарни реактори који покрећу брод ће остати, али ће бити модернизовани системи који обезбеђују њихов неометани рад.

Што се тиче наоружања, и "Адмирал Нахимов" и "Петар Велики" добиће модерније ракете П-800 "оникс" и "калибар", уместо противбродских ракета "гранит". Нове ракете могу се користити и за напад по копненим циљевима. Поред тога, биће уграђени савремени системи ПВО "Полимент-Редут" са дометом гађања до 150 километара.

Управо су поменуте ракете "оникс" и "циркон" стручњаци НАТО-а означили као најозбиљнију претњу за флоту Алијансе. "Оникси" лете брзином која је два пута бржа од брзине звука, док су "циркони" једноставно неухватљиви за постојеће системе ПВО и системе противракетне одбране. 

Након модернизације, руска флота постаће још јача и још већа претња за НАТО и њихове акције на Арктику. 

image