Русија

Русија прва у свету направила свемирски систем за посматрање Арктика

Систем ће прикупљати метеоролошке податке из поларног региона Земље, који ће омогућити да се унапреде временске прогнозе и научницима помогне боље проучавање климатских промена, саопштила је руска свемирска агенција "Роскосмос"
Русија прва у свету направила свемирски систем за посматрање Арктика© Vladimir Baranov/Global Look Press

Сателит "Арктика-М" број 2 пуштен је у рад, чиме је Русија прва у свету створила хидрометеоролошки свемирски систем за континуирано праћење арктичког региона и суседних територија, саопштила је руска свемирска агенција "Роскосмос".

"Донета је одлука да се заврше испитивања са пуштањем у рад летелице "Арктика-М" бр.2 и да се орбитална констелација коју чине свемирски апарати Арктика-М бр. 1 и бр. 2 користи за предвиђену намену", наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће систем прикупљати метеоролошке податке из поларног региона Земље, који ће омогућити да се унапреде временске прогнозе и научницима помогне боље проучавање климатских промена.

У "Роскосмосу" су додали да је први такав сателит лансиран у орбиту у фебруару 2021. године, а други у децембру 2023.

Две свемирске летелице обезбеђују даноноћно праћење површине и облачности Земље и мора у арктичком региону и суседним територијама, као и сталну и поуздану размену метеоролошких информација.

Осим тога, њихова опрема се користи за одређивање локације бродова, авиона и других мобилних објеката у невољи у оквиру међународног сателитског система трагања и спасавања ЦОСПАС-САРСАТ.

image