Свет

Само у Летонији: Жена осуђена на три године затвора због заставе с натписом "Путин је мој пријатељ"

Суд у Риги осудио је Елену Крејлу због истицања руских симбола, а у издржавање казне урачунато је време проведено у притвору
Само у Летонији: Жена осуђена на три године затвора због заставе с натписом "Путин је мој пријатељ"www.globallookpress.com © Valya Egorshin/NurPhoto

Градски суд у главном граду Летоније, Риги, осудио је данас на три године затвора проруску активисткињу Елену Крејлу, која је више пута на прозоре свог стана постављала руске симболе и друге "ратнохушкачке поруке", сазнаје агенција ЛЕТА.

У издржавање казне урачунато је време проведено у притвору, а Крејла ће моћи да уложи жалбу Окружном суду у Риги.

Током расправе, тужилац је тражио да се Крејла осуди на три године и шест месеци затвора.

Она је оптужена да је јавно величала и оправдавала злочине против мира и наводне ратне злочине, које је Русија починила у Украјини, као и геноцид, злочине против човечности, злочине против мира и ратне злочине које је СССР починио у Летонији, наводи се у оптужници.

Напомиње се да је Крејла од 7. марта 2023. до 15. јуна 2023. године, како би јавно изразила подршку Русији, између осталог, држала руску заставу на прозорима свог стана са натписом "Путин мој друг".

Такође, она је постављала белу, плаву и црвену лепљиву траку, са приказом руске заставе, као и црвену личну карту са руским грбом и натписом "МУП Русије".

Осим тога, поставила је и фотографију на којој су приказане четири жене, од којих је једна носила црвену хаљину са српом и чекићем, симболима СССР-а.

Крејла је више пута примећена на јавним местима и јавним догађајима како носи торбу на рамену са симболом "З", која се користи као симбол подршке војним операцијама Русије у Украјини.

Балтички центар за истраживачко новинарство "Ре:Балтика" је раније објавио да је Крејла домаћица, која је рођена и одрасла у Летонији.

Њени први сукоби са полицијом почели су током пандемије ковид 19, када је за улазак у радњу био потребан сертификат о вакцинацији, а затим су ти окршаји кулминирали након почетка Специјалне војне операције.

image