Свет

Русофобија: Музичарка напустила оркестар јер не жели да свира руску музику

Спарнина је добила извесну подршку међу колегамa
Русофобија: Музичарка напустила оркестар јер не жели да свира руску музикуGetty © Getty Images for NAMM

Виолинисткиња Марта Спарнина из Летоније одлучила је да напусти оркестар у коме је радила више од две деценије како би избегла да изводи руску музику руских аутора.

Наиме, она је ову одлуку донела након што је захтев да не изводи музику композитора из Русије одбијен. Она тврди да је "промовисање руске културе погрешно усред сукоба у Украјини".

"Бирамо руску музику за наше турнеје и дајемо јој на популарности, вољно или не, у време када верујем да би требало да буде ућуткана", казала је Спарнина.

Нормундс Шне, уметнички директор летонског државног камерног оркестра Синфониета Рига, одбацио је ту идеју и појаснио да одлуке о музичком програму доноси он.

"Ми у принципу немамо колективну расправу о репертоару. Људи знају где долазе да раде, они познају мене и моје принципе при избору репертоара", рекао је Шне.

ЛТВ јавља да је Спарнина је у почетку настојала да остане део оркестра и да јој је тада дозвољено да узме неплаћене слободне дане како би избегла извођење руске музике. Међутим, руководство је одбило њен захтев, тврдећи да би то представљало лош преседан.

Спарнина је добила извесну подршку међу колегама, а 11 особа рекло је да је на њеној страни. Осам музичара бранило је руску музику, а троје је рекло да би оркестар могао да забрани дела савремених руских уметника. ЛТВ јавља да се не очекује да ће други следити њен пример и напустити оркестар.

Након покретања Специјалне војне операције Москве у Украјини, уследио је талас напада на руске уметнике. Министар културе Литваније Симонас Каирис изнео је тврдње да Москва користи културу као "оружје" и позвао на "ментални карантин".

Његов летонски колега Наурис Пунтулис рекао је за ЛТВ да би одустао од руске музике да је на позицији директора орекстра, али и навео да није посао владе да доноси ове одлуке.

image