Свет

Све више америчких војника у Аустралији

На аустралијској територији биће распоређене додатне америчке трупе, допремљене додатне количине муниције, уз постојеће планове Сиднеја да набави бомбардере Б-52 и придружи се АУКУС-у у набавци нуклеарних подморница
Све више америчких војника у Аустралијиwww.globallookpress.com © © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Сједињене Америчке Државе повећаће војно присуство у Аустралији, укључујући ваздушне, копнене и поморске трупе, будући да су се две земље договориле да продубе своје војно партнерство забринуте за кинеске акције у Индо-пацифичком региону, објавио је "Волстрит џорнал".

Детаљи тек треба да буду договорени, а две земље саопштиле су да ће на територију Аустралије бити допремљено више муниције како би се подржала америчка војна активност. Заједнички ће бити развијене ваздушне базе у северној Аустралији у којима ће се ротирати америчке ваздушне снаге. Такође, биће проширене локације где америчке трупе могу да изводе војне вежбе, а наставиће се повезивање одбрамбених индустрија две земље.

"Кинеске опасне и несмотрене акције у региону Индо-пацифика, укључујући Тајван, пацифичке земље, Источно и Јужно кинеско море прете регионалном миру и безбедности", рекао је амерички министар одбране Лојд Остин на редовном годишњем састанку америчких и аустралијских званичника.

Кина, с друге стране, наглашава да је њена спољна политика окренута миру и избегавању сукоба, али и да ће у случају потребе бранити Тајван.

Аустралија има кључну улогу у америчкој стратегији за Индо-пацифички регион, сматрају безбедносни аналитичари на које се позива "Волстрит џорнал".

"Стратегија очигледно подразумева повећање америчког присуства у северној Аустралији, које би могло да служи као терен за савезничке снаге у случају будућих сукоба са Кином", констатује се у чланку.

Две земље увелико раде на продубљивању своје војне сарадње: амерички маринци долазе на обуке у ову земљу, а прошле године Аустралија је потписала са САД и Великом Британијом споразум о савезништву  (АУКУС) којим се, између осталог, предвиђа да Сиднеј прибави нуклеарне подморнице.

Такође, Аустралија планира да набави и до шест америчких бомбардера Б-52, способних да носе и нуклеарно и конвенционално наоружање.

image
VV inauguration
banner