Свет

Сеул покреће пројекат "Ратови звезда", али не у филму: Обараће дронове ласерима

Биће додатно ојачан капацитет наше војске за одговор на провокацију Северне Кореје дроновима, саопштила је Агенцију за набавку оружја Јужне Кореје
Сеул покреће пројекат "Ратови звезда", али не у филму: Обараће дронове ласеримаwww.globallookpress.com © Dstl/Keystone Press Agency

Јужна Кореја планира да користи ласерско оружје за уништавање дронова из ДНР Кореје ове године, пренео је Ројтерс, позивајући се на Агенцију за набавку оружја те земље.

На овај начин, Јужна Кореја би постала прва у свету која је ову врсту наоружања употребила у војном сектору, а Сеул је свој ласерски програм назвао пројектом "Ратови звезда".

"Биће додатно ојачан капацитет наше војске за одговор на провокацију Северне Кореје дроновима", саопштила је Агенција.

Како су прецизирали, ласерско оружје обара летеће беспилотне летелице тако што сагорева моторе дронова или другу електричну опрему сноповима светлости у трајању од 10 до 20 секунди.

Један хитац из овог оружја, које је развило Министарство одбране Јужне Кореје, у сарадњи са компанијом "Ханвха аероспејс", коштаће 2.000 вона (1,45 долара).

Треба напоменути да Велика Британија развија сличан пројекат под називом "дрегон фајер", који планира да стави у употребу 2027.

Иако подаци о домету система остају поверљиви, раније је откривено да је ласер способан да погоди "било коју видљиву мету" са таквом прецизношћу да би могaо да погоди "новчић који је удаљен километар".

Британско Министарство одбране је у марту на друштвеној мрежи Икс објавило снимак јануарских тестова тог ласерског оружја великог домета.

Ласерско оружје може да захвати мете брзином светлости и користи интензиван сноп светлости да пресече мету, што доводи до лома структуре.

Руски војни експерт Алексеј Леонков је, коментаришући снимке тестова, рекао да је ласер као оружје за уништавање неефикасан на земљи због својстава атмосфере.

Према његовим речима, они непријатеља могу само да заслепе.

image