Свет

САД ослободиле саудијског принца оптужби за убиство новинара

Савезни суд у Вашингтону одредио је да Мохамед бин Салман има право на имунитет као лидер стране државе
САД ослободиле саудијског принца оптужби за убиство новинараwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Савезни суд у Вашингтону одбацио је тужбу против престолонаследника Саудијске Арабије Мохамеда бин Салмана за његову наводну умешаност у убиство новинара Џамала Кашогија, будући да бин Салман као шеф стране државе има право на имунитет.

У документу пресуде од 25 страна, Судија Џон Бејтс је изјавио да је невољно одбацио тужбу Кашогијеве веренице која је, како судија сматра, изнела "уверљиве оптужбе" против бин Салмана.

Судија је указао да су му руке биле везане зато што је бин Салман именован за премијера Саудијске Арабије, због чега му је председник САД Џозеф Бајден доделио суверени имунитет у судском поднеску поднесеном прошлог месеца.

Принца Мохамеда је његов отац краљ Салман именовао за шефа саудијске државе путем краљевског декрета у септембру, скоро четири године након Кашогијевог бруталног убиства у саудијском конзулату у Истамбулу.

Кашогијево убиство и његов удицај на односе САД и Саудијске Арабије

Америчке обавештајне службе су закључиле да је атентат лично наручио саудијски престолонаследник, који је тад већ неколико година де факто владар Саудијске Арабије.

Принц је затим признао да се убиство десило "за време његове страже", али је негирао да је био умешан, односно да је убиство наредио или одобрио. Саудијски суд је 2020. године затворио осам појединаца због убиства и осудио их на између седам и 20 година затвора.

Џамал Кашоги је био новинар, активиста и жестоки критичар саудијске владе. Од 2017. године је живео у САД, где је написао бројне оштре критике о саудијском принцу и његовој породици за "Вашингтон пост".

Осуда Мохамеда бин Салмана због наводне умешаности у Касогијево убиство постала је значајан део председничке кампање Џозефа Бајдена, када је он обећао да ће саудијског принца учинити "отпадником" на међународној политичкој сцени.

Бајден је накнадно критикован због "капитулирања" Саудијској Арабији зато што није санкционисао бин Салмана и доделио му имунитет.

image
VV inauguration
banner