Економија

Јавне личности мамац за дипфејк преваре: Најчешће инвестиционе обмане, а ево како их препознати

Дипфејк преваре, које се односе на креирање лажног садржаја путем машинског учења, најчешће се јављају у облику лажних вести, осветничке порнографије и финансијских превара
Јавне личности мамац за дипфејк преваре: Најчешће инвестиционе обмане, а ево како их препознати© stock photo/Tero Vesalainen

Развој вештачке интелигенције довео је до раста дипфејк превара, а заменик начелника Управе за технику у Министарству унутрашњих послова Никола Чучиловић истиче да су притужбе грађана по овом питању све чешће, нарочито у области инвестиционих превара. Дипфејк преваре, које се односе на креирање лажног садржаја путем машинског учења, најчешће се јављају у облику лажних вести, осветничке порнографије и финансијских превара.

Чучиловић каже за Танјуг да су у нашој земљи најчешће инвестиционе преваре у којима се злоупотребљава лик јавних личности, а које својим ауторитетом позивају на инвестирање у неку, најчешће, непостојећу платформу.

"Нажалост, све чешће се суочавамо са притужбама грађана на дипфејк преваре, односно на инвестиционе преваре у којима је злоупотребљена технологија. Има доста превара и полиција предузима све превентивне и реактивне мере на решавање ових случаја", рекао је Чучиловић.

На питање како грађани могу да препознају дипфејк фотографије и снимке, Чучиловић наглашава да преваре још нису довољно софистициране, те да их је могуће препознати и само на основу мимике учиниоца и неприродног акцента.

"Треба обратити пажњу на те детаље. Такође постоје и неки алати доступни на интернету који могу да провере да ли се ради о дипфејк материјалу или се ради о аутентичном садржају", рекао је Чучиловић.

Када је реч о сигурности података у дигиталном окружењу, Чучиловић грађанима саветује да обрате пажњу на информације које деле на друштвеним мрежама и коме их чине доступним.

"Треба да воде рачуна кога имају за пријатеље на тим друштвеним мрежама, али и ко може да види њихове објаве", поручио је Чучиловић.

Говорећи о улози законодавства по питању дипфејк превара, Чучиловић каже да оно има кључну улогу.

"Ако говоримо о кривичном закону, он не препознаје дипфејк превару као посебно кривично дело, већ се ради о једном новом облику кривичног дела преваре, за које је запрећена казна у укупном распону од шест месеци до десет година у зависности од облика преваре", истакао је Чучиловић.

Када се ради о примени вештачке интелигенције у Србији, Чучиловић наводи да је приметан тренд њеног повећаног коришћења, посебно у области информационих технологија и маркетинга.

"Тренд повећаног коришћења присутан је и у неким другим областима у којима постоји потреба за аутоматизацију одређених пословних процеса или анализу великих количина података", казао је саговорник Танјуга.

Вештачка интелигенција је, према његовим речима, убрзала и олакшала одређене пословне процесе на домаћем тржишту.

"Очекујем да ће технологија наставити да се развија великом брзином и да ће заменити одређене пословне процесе, односно заменити људе у извођењу одређених операција", истакао је Чучиловић.

Сматра да домаће компаније успевају да испрате трендове на светском тржишту.

image