Свет

"Дип фејк" порнографија Ђорђе Мелони: Милиони прегледа, чека се сведочење италијанске премијерке

Премијерка је тужила двојицу мушкараца због порнографских видео-снимака на којима је њено лице додато на нечије тело
"Дип фејк" порнографија Ђорђе Мелони: Милиони прегледа, чека се сведочење италијанске премијеркеGetty © Antonio Masiello

Италијански суд затражио је од премијерке Ђорђе Мелони да сведочи у грађанској парници против двојице осумњичених који су умешани у прављење лажних порнографских видео-снимака користећи њено лице, преноси "Политико".

Снимци су објављени на интернету и имали су, како се наводи, "на милионе прегледа".

Мелонијева је затражила одштету од 40-годишњака и његовог 73-годишњег оца због лажних порнографских видео-снимака, који су постављени на амерички порнографски сајт 2020. године, пре него што је постала премијерка, преноси Би-Би-Си.

Од Мелонијеве се тражи да сведочи на суђењу 2. јула у Сасарију на Сардинији. Италијанска премијерка на име одштете захтева "симболичну" суму од 100.000 евра, за коју је обећала да ће је донирати фонду за подршку женама које су жртве насиља у породици, изјавио је правна заступница италијанске премијерке Марија Ђулија Маронђу.

"Тужба треба да пошаље поруку женама које су жртве оваквих злоупотреба да се не плаше да поднесу тужбу", додао је адвокат.

"Дипфејк фотографија" је компјутерски генерисана копија, где се глава једне особе дигитално додаје телу друге.

Полиција је саопштила да је пронашла сигнал мобилног телефона са кога су постављени ови видео-записи.

Двојица мушкараца се терете за клевету, а према италијанском закону поједини случајеви клевете сматрају се криминалном радњом, за коју је запрећена и казна затвора.

Италија би овог месеца требало да представи законе о регулисању области вештачке интелигенције, након што је ЕУ донела сличне законе, које је прошле недеље усвојио Европски парламент.

Према законима ЕУ о вештачкој интелигенцији, овакви фејкови нису незаконити, али креатори садржаја морају да означе како су настали.

Такође, ЕУ захтева од великих технолошких платформи, укључујући ТикТок, Икс и Фејсбук, да означе садржај који је производ вештачке интелигенције, у складу са Законом о модерирању садржаја и Законом о дигиталним услугама.

image
VV inauguration
banner