Економија

Министар енергетике Омана: Сви смо незадовољни, ко је следећи?

Салим ел Ауфи се прибојава да би се ограничење цене нафте могло проширити и на друге државе
Министар енергетике Омана: Сви смо незадовољни, ко је следећи?© Tanjug/AP Photo, File

Министар енергетике Омана Салим ел Ауфи рекао је за "Блумберг" да међу државама које производе нафту владају незадовољство и забринутост због ограничења на цену руских барела које су увеле земље Групе 7.

"Мислим да се та одлука никоме не свиђа и не знамо докле ће се ићи. Данас погађа Русију, а већ сутра се све може променити. Могло би доћи до глобалног ограничења цена, што би било изузетно озбиљно", рекао је Салим ел Ауфи у интервјуу у Мускату. 

Ограничење на цену руске нафте вероватно ће довести до смањења улагања у производњу овог енергента на светском нивоу, изјавио је Ел Ауфи неколико дана пошто су се државе чланице ОПЕК+ сложиле да производњу нафте одрже на садашњем нивоу, тј. да се придржавају октобарске одлуке да смање снабдевање за два милиона барела дневно.

"Свако додатно смањење производње нафте вероватно би послало негативну поруку тржишту", рекао је Ел Ауфи и додао: "За сада се држимо одлуке из октобра. Али то не значи да не можемо да одговоримо ако утврдимо да је тржиште преоптерећено залихама или да нафте недостаје. Можемо се састати у било ком тренутку и донети нове одлуке."

Група 7 је ове седмице поставила горњу границу цене руске нафте (60 долара по барелу), а Европска унија је увела забрану на увоз руске нафте која стиже морским путем. С друге стране, кинеска влада је попустила ковид мере, па се очекује да би Кина, иначе највећи увозник нафте на свету, могла да повећа потражњу за црним златом.

image
VV inauguration
banner