Економија

Најављене нове мере НБС: Замрзавају се камате на дозвољени минус и кеш кредите

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић најавила је да ће измене закона које ће омогућити ограничење каматних стопа на стамбене, готовинске и потрошачке кредите, као и на дозвољени и недозвољени минус
Најављене нове мере НБС: Замрзавају се камате на дозвољени минус и кеш кредите© stock photo/johan10

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић најавила је данас да ће се на јесен пред посланицима наћи измене и допуне Закона о заштити корисника финансијских услуга.

"Надам се да ћемо се у току јесењег заседања видети са новим предлогом закона који грађанима Србије много значи и да ћемо искористити могућност подношења законских иницијатива да ограничимо висину каматних стопа на стамбене кредите, али да исто тако и ограничимо висину негде номиналну, негде ефективну каматних стопа на дозвољени и недозвољени минус, али исто тако и на готовинске и потрошачке кредите", поручила је Табаковићева у Скупштини Србије у расправи о амандманима на измене и допуне Закона о платним услугама.

Она је најавила да ће убрзо бити отворена јавна расправа и позвала је све да учествују у њој. Табаковићева је казала да је реч о заједничком напору Владе Србије, председника Александра Вучића и Народне банке Србије.

Подсетимо, НБС је, због раста еурибора и поскупљења отплате кредита, са циљем да заштити дужнике, ограничила каматне стопе за грађане који су корисници првог стамбеног кредита са променљивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра. Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, до краја 2024. године. 

image