Економија

Ефекти нове мере Народне банке: Рате кредита биће мање и за 160 евра

Овом мером обухваћени су дужници корисници стамбених кредита са променљивом каматном стопом који су узели први стамбени кредит, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра у моменту закључења уговора о кредиту
Ефекти нове мере Народне банке: Рате кредита биће мање и за 160 евраwww.globallookpress.com © Robert B. Fishman

Генерални директор Сектора за контролу пословања банака Народне банке Србије (НБС) Дарко Стаменковић изјавио је да НБС Одлуком о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, а којим је ограничила каматну стопу за дужнике који су корисници првог стамбеног кредита са променљивом каматном још једном показује како одговорно и благовремено приступа решавању проблема.

"Фокус је на превентивном деловању, а узимајући у обзир тренутне околности раста референтних каматних стопа, а у циљу очувања стабилности финансијског система са једне стране али и заштите грађана НБС је донела овакву одговорну и благовремену одлуку", рекао је Стаменковић за Танјуг.

Овом мером обухваћени су дужници корисници стамбених кредита са променљивом каматном стопом, објаснио је Стаменковић, који су узели први стамбени кредит, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра у моменту закључења уговора о кредиту.

"Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, а почевши од наредне октобарске рате", објаснио је Стаменковић.

Каматна стопа за кориснике стамбених кредита са променљивом каматом је овом мером ограничена на 4,08 одсто и односи се на кредите који су закључени пре 31. јула 2022. године, додао је.

"Истовремено се односи на кориснике стамбених кредита са променљивом каматном стопом који су кредит узели након тог 31. јула, с тим што ће њима износ камате бити враћен на износ у моменту уговарања. Ефекат ове мере је да ће негде умањење рате бити од 10 до 25 одсто", рекао је Стаменковић.

Узимајући репрезентативни пример кредита који је узет крајем 2021. године у вредности од 100.000 евра, казао је Стаменковић, просечна рата за ту врсту кредита ће бити умањена око 160 евра у односу на тренутну рату.

У случају да дође до пада Еурибора, Стаменковић наглашава да ће банке морати да се ускладе са падом.

"У случају да дође до смањења каматних стопа, ово желим посебно да нагласим - да је каматна стопа ограничена само у случају њеног даљег раста, док ће банке у случају да дође до снижавања променљивих каматних стопа бити обавезни да изврше усклађивање рата кредита грађана у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту. Оно што такође желим да нагласим је да банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене ове одлуке", рекао је Стаменковић.

Народна банка Србије је јуче на ванредној седници Извршног одбора донела Одлуку о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, којом је ограничила каматну стопу за дужнике који су корисници првог стамбеног кредита са променљивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.

Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, а почевши од октобарске рате, објавила је НБС. Банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене одлуке. Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. године - номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто (просечна пондерисана каматна стопа на стање стамбених кредита одобрених у Србији коју је објавила Народна банка Србије са стањем на дан 31. јула 2022. године увећану за 30 одсто). Ово значи да ће тим дужницима бити умањена рата кредита од 10 одсто до више од 25 одсто.

image