Економија

Све мање нових станова у Европи: Грађевина пати због виших каматних стопа и пада куповне моћи

У Немачкој ће ове године бити завршено за 15 одсто мање станова него у 2023. години. Лоше вести стижу из неких скандинавских земаља пошто ће број завршених станова у Финској и Шведској ове године пасти за по 50 одсто, а у Норвешкој ће пад бити нешто блажи и износити 22 одсто
Све мање нових станова у Европи: Грађевина пати због виших каматних стопа и пада куповне моћиGetty © stock photo/Artem Hvozdkov

У Европи ће се ове године завршити градња 1,6 милиона станова, што је за 8,5 одсто мање него лане, наводи се у прогнози мреже Еуроконстракт чији је члан Институт за економска истраживања ИФО из Минхена.

"Европска стамбена градња пати због виших каматних стопа и ниже куповне моћи", прокоментарисао је стручњак за грађевинарство ИФО Лудвиг Дорфмајстер.

У Немачкој ће ове године бити завршено за 15 одсто мање станова него у 2023. години, а Дорфмајстер додаје да је градња станова у Немачкој додатно оптерећена изузетно високим трошковима изградње.

Лоше вести стижу из неких скандинавских земаља пошто ће број завршених станова у Финској и Шведској ове године пасти за по 50 одсто, а у Норвешкој ће пад бити нешто блажи и износити 22 одсто.

Насупрот томе ће број завршених станова у Шпанији у 2024. порасти за 15 одсто у односу на прошлу годину, као и у за Ирској 10 одсто и Пољској за четири процента.

"Грађевинска активност се све више фокусира на одржавање и модернизацију постојећег животног простора", навео је Дорфмајстер.

Грађевински стручњаци очекују стабилну потражњу за нискоградњом, пошто средства за финансирање ове области долазе из релативно стабилних извора као што су вишегодишњи национални инвестициони фондови или средства Европске уније.

image