Економија

Менопауза кошта америчку економију 26 милијарди долара годишње

Студија је показала да су миленијалке спреме да напусте посао због менопаузе
Менопауза кошта америчку економију 26 милијарди долара годишњеGetty © Tom Williams / Contributor

Од глумице Хали Бери која је са Капитола викала "у менопаузи сам!" до повећања државног финансирања за истраживање здравља жена, табу око менопаузе у САД је почео да попушта.

А та повећана свест - посебно на радном месту – требало би да значајно утиче на америчку радну снагу, показују резултати нове студије.

Око 70 одсто миленијалки рекло је да би размотрило прелазак на посао са скраћеним радним временом са пуног радног времена, промену посла или рано пензионисањем како би ублажиле симптоме менопаузе, показало је истраживање "Керот фертилитија".

Процењује се да менопауза кошта америчку економију 26,6 милијарди долара сваке године, укључујући 1,8 милијарди долара због губитка продуктивности и још милијарде на здравствене трошкове.

Симптоми као што су валунзи, расејаност и проблеми са спавањем могу да утичу на радне способности жена. Миленијалци, најзаступљенија генерација у радној снази САД, све више улазе у 40-те године, када симптоми менопаузе обично почињу да се појављују код жена.

Неких 61 одсто миленијалки је забринуто је да ће бити принуђене да пролазе кроз менопаузу на послу, а трећина брине да ће то наштетити њиховим каријерама, наводи анкета "Керота".

Компанија која подржава компаније "наклоњене породици", анкетирала је 1.000 миленијалки (од 27 до 43 године) које још нису ушле у менопаузу и 1.000 жена (од 44 до 59 година) које су или у менопаузи или перименопаузи.

У САД, жене у просеку улазе у менопаузу са 51 годином, показују подаци клинике Мејо. Жене могу да трпе симптоме годинама пре тога, током периода познатог као перименопауза, када нивои женског хормона естрогена почињу да опадају.

"Ово ће утицати на жене које су у 40-им, 50-им и 60-им годинама када су ти симптоми веома активни а оне су можда на врхунцу каријере", рекла је за "Блумберг" оснивачица "Керота" Асима Ахмад, која је такође ендокринолог и специјалиста за неплодност. "Компаније ће дугорочно изгубити више ако изгубе жене на лидерским позицијама", додала је.

Постоје неки показатељи да је до овога већ дошло. Истраживање клинике Мејвен објављено овог месеца показало је да је трећина миленијалки које имају симптоме менопаузе рекла да је то утицало на њихов рад. Од њих, чак 15 одсто је прешло на мање захтевне послове, а 28 одсто избегава да се бави новим пројектима.

Неке компаније се сада надају да ће ублажити притисак на своје пословање тако што ће помоћи око здравствених трошкова или пружити флексибилност попут рада на даљину како би запослене лакше прегурале симптомиме менопаузе.

Око 18 одсто компанија рекло је да тренутно нуде или планирају да понуде подршку за менопаузу 2025. године, што је више од 15 одсто који су то понудили 2023. и четири процента годину дана раније.

image