Магазин

Како менопауза утиче на живот запослене жене и буџет компаније

Економија САД губи 26,6 миларди долара годишње услед смањене продуктивности и трошкова здравственог осигурања запослених, које се боре са симптомима менопаузе.
Како менопауза утиче на живот запослене жене и буџет компаније© freepik/freepik

Годишњи трошкови дана када жене, услед проблема повезаних са менопаузом, нису долазиле на посао је 1,8 милијарди, не рачунајући скраћено радно време или раније пензионисање жена које су у педесетим годинама живота. У међувремену, директни медицински трошак повезан са менопаузом кошта компаније 24,8 милијарди долара годишње. Резултати су настали након истраживања клинике "Мајо" (Mayo Clinic) и посматрања промена радних перформанси код преко 4.400 жена узраста од 45 до 60 годин. Чак 11 посто запослених је годишње изостало са посла услед појаве "таласа врућине" или поремећаја сна и одласка на лекарски прегледи у вези са симптомима менопаузе, преноси магазин "Тајм"("Time").

У извештају клинике "Мајо" се наводи да налази истраживања "указују на потребу да се побољша медицински третман који се пружа женама са симптомима менопаузе и стварање радног окружења које ће бити подржавајуће за жене које пролазе кроз ову животну фазу."

Чак 20 посто особа женског пола у узрасту од 45 до 54 године, је радноспособно у САД. Највише су угрожене Афроамериканке, чак три пута више од белкиња, док су Латиноамериканке такође пријавиле веће проблеме на послу услед проласка кроз менопаузу.

Жене у великом броју одлазе са високих положаја у компанијама

"Средње године су године када многе жене остварују успехе у каријери и долазе до лидерских позиција. То што неке дају отказ и тиме одустају од руководећих места, открио је до сада непознат разлог који је довео до недостатка жена на вишим руководећим позицијама", наводи се у извештају компаније која се бави запошљавањем у САД ("McKinsey & Co."). Запослене жене одлазе са високих положаја у већем броју него икада. На сваку жену која је промовисана на директорску позицију, иду два женска директора које напуштају компанију.

Скоро трећина жена старости од 40 до 55 година је рекла да би размислила о преласку на посао са скраћеним радним временом, док је 22 посто рекло да би размислило о превременом пензионисању. Сличан случај је и у великој Британији, где је 18 посто њих рекло да размишља о потпуном напуштању посла.

У борбу против симптома менопаузе и периоменопаузе, недавно су се укључиле и познате светске звезде (Опра Винфри, Гвинет Палтроу, Наоми Вотс) како би се подигла свест жена (а и јавности) о овој фази живота, наглашавајући и недовољан број лекова који би помогли женама да се изборе са хормонским променама које знатно утичу на квалитет живота, а све у циљу како би им се овај транзитни период олакшао. 

image