Магазин

Перименопауза: симптоми и када наступа

"Прошла сам интензивна ноћна знојења и валунге, разне телесне промене и размишљала како је све то ужасно и застрашујуће. Када сам се обраћала пријатељицама наилазила сам на подсмехе. Помислила да се то другима не дешава и да је боље да ћутим. И тако је и било", рекла глумица Наоми Вотс о периоду живота када се сусрела са изазовима ране перименопаузе.
Перименопауза: симптоми и када наступа© freepik/Drazen Zigic

"Био је то шок, јер те нико не припреми да би то могло да се догоди" објаснила је глумица.

Менопауза се дешава свакој жени како стари, али je перименопауза оно што јој претходи, период који траје неколико година. Ово осетљиво доба у женском животу, вековима је било третирано на погрешан начин. Почетком 19. века, у Енглеској су преписивани опијум и канабис, да би се сузбили симптоми перименопаузе. Било је популарно лечење такозване женске хистерије, која је сматрана једним од симптома менопаузе.

"Перименопауза је време транзиције, са пуно успона и падова. Ако немате где и коме да се исплачете, искукате и с ким да се насмејете, биће то ужасно тежак период", каже глумица, Наоми Вотс, описујући своје искуство, и наглашава да је подршка у овом периоду оно што је најважније.

Промене у циклусу, тј. одступање од уобичајеног месечног ритма, први су знаци почетка перименопаузе, која може трајати и читаву деценију. Повећава се број дана између циклуса, да би на крају потпуно престао. Након овога следи менопауза која наступа 12 месеци после последњег циклуса. Промене расположења, епизоде анксиозности, као и проблеми са концентрацијом и такозваном маглом у памћењу, су такође симптоми који могу знатно утицати на квалитет живота, имајући у виду да перименопауза почиње у четрдесетим годинама, када је жена радно активна.

Након што је гинеколог, тада 36. годишњој глумици, рекао да је ушла у перименопaузу, Наоми Вотс каже да је осетила панику, усамљеност, није знала са ким да разговара на ту тему и није имала довољно информација.

И управо су жене вековима ћутале једна другој. Гвинет Палтроу, чувена глумица, такође се присећа времена у коме је њена мама пролазила кроз овај период живота. "Тај период био је на неки начин обојен тугом, жаљењем… Мислим да ми немамо у друштву добре примере жена које ће нас мотивисати, да кроз перименопаузу прођемо како треба".

Осим психолошких, најчешћи физички проблеми, које жена у овом периоду живота има, су смена топлих и хладних сензација, неретко праћена вртоглавицом. Ноћна знојења и честа буђења из сна, која доводе до недовољног ноћног одмора, убрзан пулс, главобоље, умор, болови у зглобовима и костима, такође су пратиоци ових хормонских промена.

"Постоји тренутак током перименопаузе када се осећате као да губите себе, али бих волела да видим више информација о томе како да се вратите. Када се вратите, ви сте заправо најаутентичнија верзија себе, јер више нисте жртва својих хормона", рекла је Наоми Вотс за магазин "Пипл".

У овој фази код неких жена ремети се и ниво самопоуздања, јер тело реагује на један нов начин који је непознат - мења му се пре свега форма, појављује се сало око стомака код особа које га никада нису имале, целулит, отичу ноге и зглобови. Некада се особа гоји и поред свих дијета и система вежбања које је до тада примењивала.

"Како је наука успела да одржи ерекцију код мушкарца и до 19 сати помоћу таблете, а још није нашла лек за налете врућине код жена?!", прокоментарисала је Вупи Голдберг, на свој шаљиви начин, недовољан број лекова за помоћ женама. И заиста, тек од половине 20. века, почело је лечење, тј. помоћ женама у виду хормонске терапије.

Изостанком циклуса могу се појавити здравствени проблеми, као последица хормонских промена. Како би се подигла свест жена о овој фази живота, организују се многи семинари и јавни наступи познатих особа, са циљем едукације и подршке, како би се овај транзитни период женама олакшао. Перименопауза и менопауза не треба да буду табу тема, природан је период у животу сваке жене. Потребно је говорити о овом периоду јавно, и едуковати наредне генерације, посебно имајући у виду да ће до краја 2025. године, милијарду жена на планети бити у менопаузи.

image