Економија

Велике банке САД: Све указује на рецесију ове, а можда и идуће године

Каматне стопе у САД су и даље далеко испод историјских нивоа, али су највише од 2008, уочи светске финансијске кризе
Велике банке САД: Све указује на рецесију ове, а можда и идуће годинеwww.globallookpress.com © Wang Ying/XinHua

Више од две трећине економиста у 23 велике финансијске институције које послују директно са Федералним резервама очекује да ће САД имати рецесију 2023. Још двоје предвиђају рецесију 2024. године.

Банке, познате као примарни дилери, представљају скуп трговачких фирми и инвестиционих банака које укључују компаније као што су "Барклис", Банка Америке, "ТД секјуритиз", УБС и упозоравају да Американци троше своју уштеђевину од пандемије, да је тржиште некретнина у паду, а банке пооштравају стандарде кредитирања, пише "Волстрит џорнал".

"Очекујемо пад глобалног раста БДП-а 2023. године, предвођен рецесијом и у САД и у еврозони", написали су економисти "БНП Париба" у прогнози за 2023.

Главни кривац су Федералне резерве, кажу економисти, које већ месецима подижу каматне стопе како би покушале да успоре економију и обуздају инфлацију. Иако се инфлација недавно смањила, и даље је много већа од жељеног циља Феда.

Фед, који је заправо централна банка САД, повећао је каматне стопе седам пута у 2022. години, померивши своју референтну вредност са распона од 0 до 0,25 одсто на тренутних 4,25 до 4,50 одсто, што је највиши ниво у последњих 15 година. Званичници су у децембру сигнализирали да планирају да наставе да подижу стопе на између 5 и 5,5 одсто у 2023.

Већина економиста које је анкетирао "Волстрит џорнал" очекује да ће више каматне стопе гурнути ниво незапослености са новембарских 3,7 одсто на изнад 5 одсто - што је још увек ниско по историјским стандардима, али би то повећање значило да ће милиони Американаца остати без посла.

Већина такође очекује да ће се америчка економија смањити 2023.

Иако се привреда релативно добро држала током повећања каматних стопа 2022. године, економисти кажу да ће се последице тек осетити у новој години. Каматне стопе у САД су и даље далеко испод историјских нивоа, али су највише од 2008, уочи светске финансијске кризе.

Показатељи рецесије

Како су скоро сви на Волстриту и у Вашингтону погрешно веровали да ће инфлација и раст цена у 2022. бити пролазни, инвеститори, аналитичари и економисти сада са стрепњом гледају на предстојећу годину нарочито јер постоји низ индикатора који традиционално најављују рецесију: Банке су пооштриле стандарде кредитирања, а потражња је ослабила на нивое који се обично повезују са рецесијом.

Уз то, показатељи који прате укупну пословну активност и секторе услуга и производње су пали на неке од најнижих нивоа од рецесије изазване ковидом 2020. године.

Такође, државне обвезнице САД које доспевају између три месеца и две године имају веће приносе од обвезница које доспевају за 10, 20 или 30 година. Ова такозвана обрнута крива приноса је знак упозорења који се јављао пре сваке рецесије у САД од Другог светског рата.

Према подацима Феда, вишак уштеде коју су Американци остварили на врхунцу пандемије смањио се са 2,3 на 1,2 билиона долара, а аналитичари "Дојче банке" очекују да ће "сламарице" бити потпуно празне до октобра.

"Потражња потрошача успорава и мислимо да ће нагло успорити како штедња почне да нестаје, а потрошачи буду под већим стресом", рекао је Брет Рајан, виши амерички економиста у "Дојче банци". Компаније ће такође вероватно морати да повуку капиталне издатке, додао је он.

Већина економиста који очекују да ће се америчка економија смањити ипак предвиђају да ће то бити "плитка" или "блага" рецесија. Они очекују да ће се привреда и тржишта акција САД опоравити крајем 2023. године, углавном захваљујући томе што се Фед окреће ка смањењу каматних стопа. Исто тако очекују да ће обвезнице донети снажан принос у 2023. години, док че акције завршити годину у благом порасту, наводи "Волстрит џорнал".

У жељи да заврши оптимистично, "Волстрит џорнал" наводи да пет од 23 анкетиране институције очекује да ће САД избећи рецесију 2023. и 2024. године а то су "Креди Свис", "Голдман Сакс", ХСБЦ, "ЏејПи Морган Чејс" и "Морган Стенли".

"Неколико историјски поузданих водећих индикатора шаље сигнале рецесије, али по нашем мишљењу ове мере нису у стању да правилно процене ризик од рецесије у тренутном окружењу", написао је Џереми Шварц, виши амерички економиста у "Креди Свису" у економској перспективи банке за 2023.

Али чак и ови релативно оптимистични економисти предвиђају да ће америчка економија расти много спорије него у протеклих 20 година. Према њима, раст за годину ће успорити у просеку на око 0,5 одсто. Порешења ради, економија је расла просечним темпом од 2,1 одсто од 2012. до 2021. године.

image