Економија

ЕЦБ подигла каматне стопе на највиши ниво од 2008. године

Са најновијом одлуком Еврпске централне банке, последично ће расти и рате кредита
ЕЦБ подигла каматне стопе на највиши ниво од 2008. године© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Европска централна банка (ЕЦБ) подигла је данас референтну каматну стопу за пола процентног поена и најавила ново повећање стопе у марту, пре него што следећи корак на путу сузбијања инфлације буде размотрен, саопштено је из ЕЦБ.

Каматна стопа ЕЦБ на депозите сада износи 2,5 одсто, што представља највиши ниво још од 2008. године, преноси "Блумберг".

"С обзиром на инфлаторне притиске, Управни савет намерава да подигне каматне стопе за још 50 базних поена на свом следећем састанку о монетарној политици у марту, а затим ће проценити даљи курс своје монетарне политике", саопштено је из ЕЦБ.

Иза овог значајног повећања каматне стопе, стоји циљ ЕЦБ да се обузда висока инфлација у време када европска економија успорава, а Федералне резерве САД ублажавају свој темпо повећања стопе, јавља АП.

Америчка агенција наводи да се централна банка ЕУ одлучила за овај потез да би се ухватили у коштац са скоковима цена који су мало успорили, али и се даље негативно одражавају на домаћинства у 20 земаља које користе евро.

Глобални шеф сектора за макроекономију корпорације за банкарске услуге "ИНГ" Карстен Брзески изјавио је за Ројтерс да централна банка 20 ЕУ земаља које користе евро даје себи простора да паузира или успори темпо дизања каматних стопа након марта.

Председница ЕЦБ Кристин Лагард одржаће конференцију за штампу, када ће образложити најновију одлуку и указати који услови треба да се испуне да би ЕЦБ наставила подизање каматних стопа у мањим инкрементима, оцењује Ројтерс.

Лагардова је претходно одбацила тврдње да ЕЦБ попушта у борби против инфлације.

Подсетимо, ЕЦБ је у јулу прошле године подигла камате први пут после 11 година, и то за 0,5 одсто. Исто је учињено и у септембру, октобру и децембру. Са најновијом одлуком ЕЦБ, последично ће расти и рате кредита.

image
VV inauguration
banner