Економија

"Росњефт": ЕУ више не диктира цену руске нафте

Цену "урала" одређиваће тржишта где нафта заиста иде, поручио је директор руске нафтне компаније
"Росњефт": ЕУ више не диктира цену руске нафтеwww.globallookpress.com © Olaf Krüger/imageBROKER.com

Европска унија више неће одређивати цене за водећу руску мешавину нафте "урал", сада када је Азија највећи потрошач руске нафте коју је Запад санкционисано, поручио је челник руске нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин.

Ембарго ЕУ на морски извоз сирове нафте, праћен ограничењем цена нафте и нафтних деривата пореклом из Русије, изазвао је реорганизацију глобалне понуде. За неколико месеци Москва је преусмерила већину својих токова нафте који су ишли у Европу на азијска тржишта. Земља је повећала своје испоруке у Кину, Индију и Турску на рачун западних држава.

Само извоз нафте у Индију у децембру је скочио 33 пута, а Русија је сада највећи снабдевач земље, заменивши Ирак. Према прорачунима Ројтерса, око 70 одсто терета "урала" утовареног прошлог месеца отишло је у Њу Делхи.

"Ако руска нафта не улази на европско тржиште, онда нема референтне цене. Референтне цене ће се формирати тамо где заправо нафта иде", поручио је Сечин.

Руска влада сада расправља о томе како израчунати опорезиву цену нафте у Русији након забране увоза и ограничења цена које су увеле ЕУ и земље Г7.

Тренутно се за пореске сврхе користи просечна цена за "урал" на светском тржишту, посебно у лукама Аугуста (Италија) и Ротердам (Холандија). Али због санкција руска нафта се тамо практично не испоручује.

У међувремену, азијски купци су повећали увоз широког спектра руске сирове нафте, укључујући мање познате арктичке врсте. Две друге популарне мешавине, ЕСПО и "сокол", иду изнад западног ограничења цена од 60 долара по барелу. ЕСПО је у уторак износио 66 долара по барелу, док се "сокол" трговао по 71 долар за барел.

image