Економија

"Голдман Сакс" упозорио: Tржиште нафте се може наћи у проблему од 2024. године

Западне санкције Русији, повећана потражња у Кини, али и неадекватна улагања у индустрију прете да угрозе равнотежу између понуде и потражње, наводи шеф истраживања тржишта роба у "Голдман Саксу" Џефри Кари
"Голдман Сакс" упозорио: Tржиште нафте се може наћи у проблему од 2024. годинеwww.globallookpress.com © Valery Lukyanov/Russian Look

Нафта ће ове године превазићи цену од 100 долара по барелу, док би смањење глобалне производње и пад производње у Русији због западних санкција могли довести до проблема са снабдевањем у наредној години, упозорили су стручњаци из глобалне инвестиционе банке "Голдман Сакс".

Такав пораст цене нафте, која тренутно износи 80 долара по барелу, глобални шеф истраживања тржишта роба у "Голдман Саксу" Џефри Кари приписао је подударањем раста потражње у Кини са смањењем руских залиха нафте као последице западних санкција Москви.

"Тренутно смо још у равнотежи са суфицитом јер Кина тек треба да се у потпуности опорави", рекао је Кари за "Блумберг" на маргинама конференције у Саудијској Арабији у недељу.

"Хоћемо ли остати без резервних производних капацитета? Могуће је да ћемо од 2024. имати озбиљан проблем", оценио је он.

Стручњак из "Голдман Сакса" је указао да недостатак улагања у индустрију, а која су потребна како би се обезбедила производња нафте у будућности и како би се задовољила растућа потражња, представља још један фактор који прети да допринесе расту цена.

Он је оценио да ће произвођачи морати да ангажују своје резервне капацитете, и тиме доведу до озбиљне неуравнотежености између понуде и потражње.

"Супер циклус робе је низ скокова цена, где се подижу и најнижи и највиши нивои", рекао је Кари. Он је упозорио да се дефицит у односу понуде и потражње на тржишту нафте може догодити већ у мају ове године.

Са Каријем се сложио и министар енергетике Саудијске Арабије принц Абдулазиз бин Салман, који је такође је упозорио на негативан утицај западних санкција Русији на глобално тржиште.

Саудијски званичник је поновио да ће ОПЕК+ остати опрезан при одлучивању о томе када ће повећати производњу нафте.

"Све те такозване санкције, ембарго, недостатак инвестиција, све то ће се претворити у једну ствар и само једну ствар - недостатак залиха енергије свих врста када су оне најпотребније", рекао је бин Салман.

Прошле године, ОПЕК је предвидео да ће глобална потражња за нафтом наставити да расте у средњем и дужем року, чак и када свет прелази на обновљиве изворе енергије, и да ће индустрији бити потребна улагања у вредности од билиона долара како би се потражња задовољила.

image
VV inauguration
banner