Србија и Балкан

Ђукић Дејановић о пребијању професора у Бачкој Паланци: Дечак је као темпирана бомба

Наставник из Бачке Паланке, који је 26 година свог професионалног живота провео у просвети никако није заслужио ову врсту деградације, оценила је министарка
Ђукић Дејановић о пребијању професора у Бачкој Паланци: Дечак је као темпирана бомба© ТШ "9.мај"/Youtube

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је поражавајуће што је професора у Бачкој Паланци на часу претукао ученик, а из Синдиката образовања Србије питају како је школа од "храма знања и васпитања" постала несигурно место за рад и зашто је постало упитно да ли ће се просветни радници живи и здрави вратити кући са посла.

Министарка Ђукић Дејановић је за телевизију Прва казала да наставник из Бачке Паланке, који је 26 година свог професионалног живота провео у просвети, који има петоро унучади и који се припремао психолошки и комплетно законски за пензију, никако није заслужио ову врсту деградације.

"Поражавајуће је ово што се догодило и заправо кад говоримо о правим ауторитетима, о систему вредности, пре свега у генерацији младих људи, адолесцената, онда сви морамо себе да питамо шта ја могу да урадим да се неке ствари измене", рекла је Ђукић Дејановић.

Она је нагласила да осуђује понашање "човека" који има 16 година који је претукао професора, додајући да је он у категорији детета све до 18 година.

"Овај дечак је очигледно као темпирана бомба дошао планирано у то одељење. Тај његов поступак је прилично осмишљено понашање. Да он уђе у разред, да просто планира изазивање неког инцидента и на крају да до тог инцидента дође, то је већ нешто што сигурно сви врло осуђујемо, међутим морамо да се запитамо и каква је била реакција она истинска свих осталих ученика", казала је министарка.

Према њеним речима, оно што је позитивно у целој причи јесте то што су остала деца пришла да помогну свом професору, указала му прву помоћ.

"Једино је позитивно да су деца била та која су просто била на страни оног који их учи, који им шаље васпитне и образовне поруке и ко никако није заслужио да на тај начин у учионици доживи ово што је доживео", рекла је Ђукић Дејановић.

Она је нагласила и да мере превенције насиља морају мало да се конкретизују и да се из таквих непријатних лекција извуку одређене поуке.

Из Синдиката образовања Србије констатовали су да смо после свих догађаја из маја 2023. године, након Трстеника, након измена Правилника, Протокола, ЗОСОВ-а, опет у ситуацији да апелујемо да просветни радници не смеју бити ничија мета.

"Ако имамо законе зашто их не примењујемо? Ако смо тражили статус заштићених лица, зашто страхујемо опет од неке следеће објаве са много тежим последицама", питају се просветни синдикалци.

Инцидент се догодио на часу 8. маја, када је малолетни М.Б. (16), иначе бивши ђак школе, физички напао и тешко повредио наставника С.З. практичне наставе у бачкопаланачкој Техничкој школи "9. мај".

Малолетном средњошколцу из Бачке Паланке судија за малолетнике Вишег суда у Новом Саду, 10. маја је одредио притвор до 30 дана, а сумњичи се за напад на службено лице у вршењу службене дужности.

image