Економија

Расту каматне стопе у САД: Инфлација повећава трошкове задуживања

Нови подаци указују на то да америчке Федералне резерве неће моћи да зауставе повећање каматних стопа
Расту каматне стопе у САД: Инфлација повећава трошкове задуживања© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Све бројнији подаци о инфлаторном расту подигли су трошкове задуживања у Сједињеним Државама на највишу тачку у последњих 15 година и утицали на дебату о томе колико још морају да расту каматне стопе не би ли се обуздао раст потрошачких цена, пише "Фајненшел тајмс".

Принос на двогодишње трезорске записе достигао је 4,94 одсто, што је ниво који је последњи пут забележен 2007. године, дакле пре светске финансијске кризе. Приноси на 10-годишње и 30-годишње записе прешли су четири процента, први пут од новембра 2022.

Подаци су указали на то да је инфлација у САД виша него што су економисти очекивали, чиме се врши притисак на Федералне резерве (ФЕД) да смањи раст повећањем каматних стопа.

"Не сећам се овако драматичне поновне процене економских услова у тако кратком временском периоду, са изузетком великих шокова попут ковида и колапса 'Леман брадерса'", рекао је један од руководиоца у инвестиционом фонду "Блекрок" Рик Ридера, те додао да "никад не би помислио да ће поново видети овако брз раст инфлације".

Економски подаци о порасту просечне цене рада, те индекса расхода личне потрошње, као и мањи пад индекса потрошачких цена у јануару од очекиваног, али и податак да је у јануару више од пола милиона људи успело да се запосли, скоро три пута више од процењеног – срушили су наду да ће ФЕД моћи да заустави повећање каматних стопа.

Следеће седмице први човек ФЕД-а Џеј Пауел сведочиће пред Конгресом о стању америчке економије, неколико дана пре објављивања следећег извештаја о проценту (не)запослености; очекује се да је у фебруару запослено још 215.000 људи.

Из ФЕД-а стижу и вести да ће, уколико се подаци о инфлацији и радним местима "не охладе", подржати каматне стопе између 5,1 и 5,4 одсто (тренутни ниво је 4,5–4,75 одсто).

Економисти очекују да ће централна банка повећати референтну каматну стопу за још 0,25 процентних поена, што одговара повећању најављеном прошлог месеца. Стопа повећања је мања од пола поена и пораста од 0,75 поена које је ФЕД извршио неколико пута прошле године.

image