Економија

Непријатно изненађење: Инфлација у Немачкој порасла упркос проценама

"Блумберг" наводи да се европски званичници спремају да повећају трошкове кредита и да многи подржавају и драстичније мере
Непријатно изненађење: Инфлација у Немачкој порасла упркос проценамаwww.globallookpress.com © Shan Weiyi/XinHua

Инфлација у Немачкој је, упркос проценама, порасла у фебруару и додатно закомпликовала задатак Европске централне Банке (ЕЦБ), након што је ниво инфлације премашен и у другим европским земљама.

Потрошачке цене у Немачкој порасле су за 9,3 одсто у односу на период од пре годину дана, док је у јануару раст цена износио 9,2 одсто.

Поскупљења су подстакнута порастом трошкова услуга и хране, и поред тога што је Немачка одлучила да ограничи рачуне за грејање домаћинстава, који су порасли због сукоба у Украјини, пише "Блумберг".

Предвиђања за највећу европску економију стварају све већи притисак за ЕЦБ, након што је инфлација у Француској достигла рекордан износ још од како је земља прешла на евро. Порасле су цене у Шпанији, упркос проценама да ће се смањити.

"Блумберг" наводи да се европски званичници спремају да повећају трошкове кредита за још пола поена у марту и да многи подржавају и драстичније мере, све док се инфлација не врати на циљ од два процената. Подаци за све чланице еврозоне би требало да буду објављени сутра.

Економисти предвиђају пад инфлације са 8,6 на 8,3 одсто, иако се према основном показатељу који искључује променљиве трошкове енергије и хране, што је главни фокус за креаторе политике Европске централне банке у последње време, сматра да остаје на рекордних 5,3 процената.

Председник Бундесбанке Јоахим Нагел упозорио је јуче да су притисци на основне цене и даље веома повишени и да ће се стопа инфлације само постепено повлачити, у просеку између шест и седам одсто у Немачкој ове године.

"Једна ствар је јасна: корак ка каматној стопи најављен за март неће бити последњи. Можда ће бити потребни и даљи значајни кораци у погледу каматних стопа", рекао је Нагел.

Шеф Банке Италије Ињацио Виско нагласио је да "нема сумње да се заоштравање монетарног става еврозоне мора наставити" како би се осигурало да инфлација не постане упорнија.

image
VV inauguration
banner