Економија

Неочекивани раст инфлације у Француској и Шпанији

Инфлаторни скок у другој и четвртој по величини привреди еврозоне довео је до процена да ће референтна каматна стопа Европске централне банке ићи чак до четири одсто
Неочекивани раст инфлације у Француској и Шпанији

Инфлација је у Француској и Шпанији неочекивано порасла у фебруару, јачајући притисак на Европску централну банку да још више повећа референтну каматну стопу у циљу сузбијања инфлације. То повећава политичке ризике за лидере двеју земаља, преноси "Блумберг".

Потрошачке цене у Француској скочиле су у фебруару за рекордних 7,2 одсто у односу на прошлу годину, пошто су трошкови хране и услуга порасли, а процењује се да ће пораст цена остати на нивоу од седам процената. У Шпанији је пак забележен раст од 6,1 посто.

Овај инфлаторни скок у другој и четвртој по величини привреди еврозоне довео је до процена да ће референтна каматна стопа Европске централне банке ићи чак до четири одсто, сигурно ће утицати на већ најављено повећање стопе у марту, а уједно ће подстаћи званичнике који се залажу за увођење додатних мера како би се инфлација ставила под контролу, пише "Блумберг".

Упркос томе што су инфлаторни скокови у Француској и Шпанији међу најнижим у еврозони, ипак представљају озбиљан проблем за тамошње политичаре.

Француски председник Емануел Макрон већ се суочава с масовним протестима због планова за ревизију пензионог система, док су Французи услед све већих цена принуђени да штеде.

Према студији информационог сервиса "Нилсен", 55 одсто Француза мање користи своје аутомобиле, 51 посто купује мање одеће и сваки други испитаник ређе излази. Међу анкетиранима који имају између 18 и 35 година 30 одсто је престало да доручкује сваки дан.

Гувернер Банке Француске Франсоа Вилоа де Гало сматра да се скок цена приближава врхунцу. После вероватног повећања каматне стопе за 50 базних поена следећег месеца, ЕЦБ неће морати неко време да реагује, рекао је он, а пренео "Блумберг".

У Шпанији ће влада премијера Педра Санчеза бити под већим притиском да одржи цене под контролом будући да су у изборној години, а очекује се да ће он кренути у трку за још један мандат.

image
VV inauguration
banner