Економија

"Биће их још": Како се Вашингтон припрема за потрес на банкарском тржишту

Криза је захватила и мрежу одбрамбених и биотехнолошких стартапова. Шта ће се догодити са више од 150 милијарди долара неосигураних депозита
"Биће их још": Како се Вашингтон припрема за потрес на банкарском тржиштуwww.globallookpress.com © Cfoto

Изненадни слом "Силикон вели бенк"(СВБ) изазвао је шок у Вашингтону, ширећи страх да ће овај колапс угрозити амерички финансијски систем и уздрмати читаву економију, преноси "Политико".

Америчке власти затвориле су у недељу још једну банку, "Сигначер банку" са седиштем у Њујорку, која је представљала великог играча у крипто индустрији, како би покушале да спрече ширење кризе на банкарском тржишту. "Сигначер" је једна од главних банака крипто индустрије, највећа поред "Силвергејта", који је прошле недеље објавио да ће извршити ликвидацију, јавио је Си-Ен-Би-Си.

СВБ је највећи инвеститор који је пропао још од стечаја банке "Вашингтон мјутуал" током глобалне финансијске кризе 2008. године. Колапс СВБ погоршава забринутост да хиљаде предузећа да неће моћи да исплате плате запосленим.

Ко је крив?

Демократе тврде да је дерегулација банака, коју су предводили републиканци, уклонила кључне заштитне мере. Други сматрају да регулатори нису уочили "црвене заставице" у инвестиционом портфељу банке и бази клијената. А многи сада криве и саму СВБ.

До сада Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) није дала одговор на кључно питање: шта ће се догодити са више од 150 милијарди долара неосигураних депозита СВБ.

Након што је у петак информисала чланове Комитета за финансијске услуге Представничког дома, агенција је у суботу одложила састанак са законодавцима Калифорније, која је најтеже погођена овом кризом.

Сада се спекулише око тога да ли ће банка бити купљена или распродата део по део, или се припрема спасавање које би финансирала влада.

Криза поново покреће жестоку дебату о прописима који би требало да се примењују на велике регионалне инвеститоре, које су мање од мегабанака попут "Џи-Пи Морган" или "Бенк оф Америка", али знатно веће од скоро 5.000 преосталих банака у земљи.

Конгрес је 2018. године ублажио прописе о банкама уз подршку обе партије.

"Оваквих случајева ће бити још"

Сенаторка Елизабет Ворен сада позива за јачање надзора и доношење мера које смањују ослањање банака на дуг, што су и званичници ФЕД-а идентификовали као главни приоритет. Банке су прибегле лобирању да се одупру овим захтевима.

"Ово је још један позив за буђење. Морате да погледате и обавезе, а не само квалитет имовине као што су зајмови", рекла је Шила Бејр, која је водила ФДИЦ током финансијске кризе 2008.

Јасно је да је дошло до пропуста у управљању ризицима, за шта је надлежна централа Федералних резерви из Сан Франциска.

После колапса СВБ, мегабанке су, углавном, остале изоловане. То је зато што се суочавају са строжим правилима која им, између осталог, обезбеђују да могу да продају хартије од вредности и да покривају евентуалне губитке.

Ипак, тешко је знати како ће реаговати други делови банкарског система.

"За мене, нема сумње. Оваквих случајева ће бити још. Колико? Не знам", рекао је бивши председник ФДИЦ-а Вилијам Ајзак, који је водио ову агенцију током спасавања банака у периоду велике инфлације и растућих каматних стопа. "Све ово подсећа на 80-те године прошлог века."

Криза се шири на одбрамбени и биотехнолошки сектор

Најједноставнија опција за ФДИЦ јесте да пронађе купца за СВБ. Обично, када банка пропадне, агенција проналази другу банку да је купи, а транзиција за клијенте је релативно безболна. У овој ситуацији, ФДИЦ је преузео контролу над целокупном имовином банке.

Нејасно је да ли би нека банка хтела да купи читаву СВБ. Неке мегабанке нису легално у могућности да купују друге, јер већ контролишу велики проценат депозита у САД. За банке које би то могле да ураде, питање је да ли то желе и под којим условима. У супротном, ФДИЦ ће морати да распрода делове банке, што је процес који траје годинама.

Брзи пад банке у стечај приморао је компаније које су пословале са СВД да потраже друге банкарске партнере како би остале оперативне.

Компанија "Риплинг", која се бави платним услугама, није била у могућности да пошаље чекове за клијенте након што су њена средства заробљена. Продавница играчака "Кемп" је у петак послала поруку купцима у којој их је упозорила да више немају приступ својим рачунима и покренула онлајн продају у покушају да прикупи новац.

Криза је захватила и мрежу одбрамбених и биотехнолошких стартапова који сада нису у могућности да приступе својим налозима.

Елиот Пенс, главни комерцијални службеник у одбрамбеном предузећу "Кембјум", рекао је да његова компанија неће моћи да исплати запослене. "Не можемо ништа од тога да урадимо док не буде јасно какав је статус СВБ у будућности", рекао је Пенс.

image
VV inauguration
banner