Економија

Дуг САД у првој половини фискалне године достигао 1,1 билион долара

Издаци Министарства образовања порасли су за 76 одсто на 124 милијарде долара, значајним делом због трошкова повезаних са програмом опроста дугова Бајденове администрације
Дуг САД у првој половини фискалне године достигао 1,1 билион долара© Photo by Alex Wong/Getty Images

Буџетски дефицит америчке савезне владе достигао је 1,1 билион долара у првој половини фискалне године, што је скок од 63 одсто у односу на пре годину дана, а превасходно је подстакнут већим издацима за образовање, здравство и отплату камата на дуг, наводи "Блумберг".

Дефицит за март износио је 378 милијарди долара, показали су подаци које је објавило америчко Министарство финансија. 

Отплата камата на неизмирени дуг у првих шест месеци фискалне 2023. године износила је 384 милијарде долара, што је повећање од 32 одсто у односу на исти период претходне године. 

Тај трошак је порастао након што су Федералне резерве подигле референтну каматну стопу у циљу борбе против инфлације.

Издаци одељења за здравство и социјалне услуге такође су порасли за пет одсто, односно на  843 милијарде долара, углавном због повећања трошкова програма здравствене заштите "Медикер" и "Медикејд".

Издаци Министарства образовања порасли су за 76 одсто на 124 милијарде долара, значајним делом због трошкова повезаних са програмом опроста дугова студентских кредита који је спроводи Бајденова администрација, рекао је званичник Трезора у разговору са новинарима.

image