Економија

Немачка се предомислила - подржала ограничење цена гаса

До сада најжешћи противник оваквих мера, Берлин је напокон попустио под притисцима
Немачка се предомислила - подржала ограничење цена гаса© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Берлин, раније један од најгласнијих противника ограничења цена енергената, напокон је на Самиту ЕУ лидера у Бриселу попустио под притиском и дао подршку Европској комисији да осмисли предлоге како ће се висина цене гаса држати под контролом, пише "Политико".

Русија је већ најавила да ће обуставити испоруке гаса и нафте свим државама које покушају да спроведу овакве мере. Аналитичари упозоравају да ће мањак ових енергената на тржишту, који би наступио због руског повлачења, изазвати даљи раст цена уместо њиховог обарања. 

Део разлога за раније оклевање Немачке да прихвати овакве мере био је страх да ће гас завршити код земаља које нуде више новца, и да ће то поткопати напоре ЕУ да повећа снабдевање док Русија ионако све више смањује извоз у тај блок земаља.

Лидери ЕУ су се, пише "Фајненшнел тајмс", сложили да раде на томе да се "одмах ограниче епизоде ​​превисоких цена гаса", а такав компромис олакшање је за већину чланица,укључујући Италију, Француску, Шпанију и Белгију, које већ дуго захтевају успостављање горње границе цена гаса као камен темељац напора да се ублаже муке због растуће цене енергије након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Немачки канцелар Олаф Шолц, пише "Политико", најавио је да ће следећег месеца можда бити потребан и хитан самит лидера ЕУ, а Немачка и остале државе имале би право вета на коначни предлог.

Други важан предлог, шема за ограничавање цене гаса у производњи енергије, назван "иберијски механизам" такође би требало да се унапреди. Али тек након што се у одлуку укључи и "анализа трошкова и добити".

Последња молба Драгог

Одлазећи италијански лидер Марио Драги замолио је своје колеге премијере да оснују заједнички фонд за помоћ у снижавању цена енергије.

Шолц је рекао да ће ЕУ испитати „шта је могуће“ и није искључио ни могућност да овај блок земаља оснује инструмент сличан програму преко кога су земље узимале зајмове и за време ковида.
„Фокус је, наравно, на лонцима које већ имамо“- рекао је Шолц наглашавајући да би земље требало најпре да се окрену фондовима који већ постоје.

Холандски премијер Марк Руте навео је да додатна средства неће бити потребна, јер како инсистира, у каси ЕУ већ има довољно.

Француско-немачка мрзовоља

Упорне поделе око енергетских решења нису биле једини случајеви неслоге током јучерашњег дана у Бриселу, јер, како пише "Политико", тензије између Париза и Берлина биле су готово опипљиве.

Шолц и француски председник Емануел Макрон већ неколико недеља јавно се сукобљавају око питања као што је предложена изградња нафтовода "МидКет" који повезује Пиринејско полуострво са северном Европом.

Ове недеље тензије су прокључале када су лидери одлучили да одложе француско-немачки састанак који је већ много раније заказан за следећу недељу у Фонтенблоу.

Формални разлог су били проблеми са распоредом, али званичници су потврдили да су до одлага довела неслагања око питања одбране и енергије.

По доласку на самит, Макрон је упозорио Немачку да се не противи "веома великом јединству" око увођења ограничења цене гаса, јер како је рекао, није добро да се Немачка изолује.

Али изгледа ипак да је један извор трења нестао. Лидери Француске, Шпаније и Португала открили су на самиту договор о изградњи подморског "коридора зелене енергије" за транспорт зеленог водоника од Барселоне до Мадрида. Овај нови цевовод би заменио предлог "Мидкат" гасовода коме се Француска противила.

image
VV inauguration
banner