Економија

Машине преузимају послове: Нестаје 14 милиона радних места?

Светски економски форум очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних места, док ће угасити 83 милиона послова
Машине преузимају послове: Нестаје 14 милиона радних места?www.globallookpress.com © Ren Pengfei/XinHua

Светски економски форум саопштио је да ће у наредних пет година на целом свету нестати 14 милиона радних места.

На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, Светски економски форум очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних места, док ће угасити 83 милиона послова, преноси Си-ен-ен.

Дакле, нестаће 14 милиона радних места, што представља два одсто свих запослених, наведено је у саопштењу.

Прелазак на системе обновљиве енергије ће створити значајан број нових радних места, док ће на тржиште рада негативно утицати спор економски раст и висока инфлација.

Развој вештачке интелигенције (АИ), како наводе, ће имати како позитиван, тако и негативан утицај на радна места.

Фирмама ће бити потребни запослени који ће увести вештачку интелигенцију у системе компаније и управљати алатима везаним за вештачку интелигенцију.

Аналитичари података, као и стручњаци за машинско учење и сајбер безбедност, не треба да се брину за своју будућност, пошто ће потражња за њима порасти за 30 одсто до 2027. године, прогнозира WEF.

Са друге стране, АИ ће до 2027. године угрозити око 26 милиона административних послова и радних места везаних за чување података.

Генеративни алати АИ као што је ЧатГПТ су недавно изазвали сензацију, али фирме не очекују да ће аутоматизација расти вртоглавим темпом.

Компаније мисле да ће до 2027. око 42 одсто свих радних задатака преузети машине.

Фирме ипак мењају мишљење о томе шта њихови запослени треба да знају, а "способност да се ефикасно користе АИ алати" се сада вреднује више него програмирање, закључује WEF.

image