Економија

Пропали напори Запада: Русија наставља да купује јуан и јача буџет

Куповина стране валуте наставиће се у мају
Пропали напори Запада: Русија наставља да купује јуан и јача буџетGetty © Cancan Chu / Staff

Русија ће већ у мају наставити да купује страну валуту за своје резерве, пошто растуће зараде од нафте стабилизују јавне финансије упркос напорима САД и Европе да смање приходе Кремља.

С обзиром да су приходи од енергената близу циљаног нивоа, куповине су могуће већ у мају, наводи "Блумберг" и оцењује да би почетни обим могао да буде еквивалентан износу од око 200 милиона долара у јуанима месечно. Кинеска валута је главна имовина коју Русија и даље може да користи за обављање трансакција у оквиру свог фонда од 154 милијарде долара.

"За тржиште ће бити важно да држава поново почне да акумулира резерве уместо да их троши", рекла је аналитичарка Наталија Милчакова. "Ово би чак могло позитивно да утиче на рубљу", додала је она.

Пошто су куповине заустављене крајем јануара 2022, Министарство финансија је само ове године продало девизе у складу са реконструисаним буџетским механизмом осмишљеним да изолује привреду од нестабилности тржишта роба. Русија добија око трећину буџетских прихода од индустрије нафте и гаса.

Садашњи преокрет истиче способност Русије да одржи прилив петродолара упркос санкцијама и ограничењу цена које су за купце наметнули Група седам индустријализованих земаља и њихови партнери у Европској унији.

Иако је оптерећен војном потрошњом, руски буџет се поправља делимично захваљујући променама у начину на који влада обрачунава неке порезе на нафту.

image