Свет

Руси највише тргују у јуанима

После увођења санкција Москви долар је изгубио свој примат, а Русија се окренула "пријатељским" валутама, односно валутама земаља које јој нису уводиле ограничења
Руси највише тргују у јуанима© Cfoto/Keystone Press Agency

Јуан је постао валута којом се највише тргује у Русији, наводи "Блумберг", прецизирајући да је кинеска валута у фебруару први пут надмашила долар у месечном обиму трговања, док се у марту разлика још повећала.

Јуан је, иначе, пре почетка специјалне војне операције имао занемарљиву улогу на руском тржишту,

"До промене је дошло након што су додатне овогодишње санкције утицале на неколико банака у Русији које су задржале могућност да врше прекограничне трансфере у доларима и другим валутама земаља које је Кремљ означио као непријатељске. 'Рајфајзен банка' чија руска филијала остаје један од главних канала за међународна плаћања у земљи, била је међу зајмодавцима који су били под повећаним притиском европских и америчких власти", наводи "Блумберг". 

Опсежне блокаде усмерене на руски финансијски систем навеле су Кремљ и руске компаније да пребаце своје спољнотрговинске трансакције са долара и евра на валуте земаља које Москви нису уводиле ограничења.

Министарство финансија је раније ове године своје тржишне операције конвертовало у јуан уместо у долар, а 60 одсто имовине фонда националног богатства држи се у јуанима.

Банка Русије редовно позива компаније и грађане да замене своја средства у рубље или "пријатељске" валуте како би избегли ризик од њиховог блокирања или замрзавања.

"Сада има мање долара на тржишту јер су приходи Русије смањени због пада цена нафте и смањења извоза", тврди Искандер Лутско, стратег ИТИ Лондон.

Истовремено, "увоз робе из Русије у Кину порастао је за 29 одсто, иако извоз из Кине стагнира", тврди он.

image
VV inauguration
banner