Економија

"Чајна дејли": Када Кина напусти долар, последице по САД биће веома тешке

Вашингтон је америчку валуту, која има статус међународне резервне валуте, користио за контролу глобалних трансакција, што је изазвало забринутост многих држава
"Чајна дејли": Када Кина напусти долар, последице по САД биће веома тешкеwww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez/dpa

Све већи савезни дуг, оштре осцилације долара и неизвесност око америчких каматних стопа довели су до тога да су многе земље изгубиле поверење у америчку валуту, пише "Чајна дејли".

"Аргентина је најавила да ће престати да плаћа у доларима приликом плаћања увоза из Кине и да ће користити јуан. Русија, Бразил, Француска и неке земље АСЕАН-а су већ одлучиле да користе јуан и њихове валуте за обрачуне у трговини са Кином", наводи лист.

Вашингтон је долар, који има статус међународне резервне валуте, користио за контролу глобалних трансакција, што је изазвало забринутост многих држава, додаје се.

Како наводи публикација, када Кина напусти америчку валуту, последице по САД биће веома тешке. 

Кинески извоз у земље у развоју и велике тржишне економије већ премашује комбиновани извоз у Сједињене Државе, Европску унију и Јапан, сигнализирајући формирање новог трговинског поретка.

У прва три месеца ове године, како пише "Чајна дејли", амерички увоз робе широке потрошње опао је за 20,6 одсто у односу на прошлу годину, више него током пандемије ковид-19 и глобалне финансијске кризе 2008. Статус САД у светској трговини додатно ће ослабити ако се овај тренд настави.

image
VV inauguration
banner