Свет

Георгиева: Постепено напуштамо долар

Брз прелазак са ниских на високе каматне стопе разоткрио је рањивости у америчком финансијском сектору, рекла је Кристалина Георгиева
Георгиева: Постепено напуштамо долар© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева изјавила је да долар постепено губи статус главне светске резервне валуте, али и да не види алтернативу америчкој валути у скорије време.

"Дошло је до постепеног напуштања долара, са 70 на 60 одсто резерви", рекла је Георгиева на глобалној конференцији Милкен института у Калифорнији.

Према њеним речима, евро се може посматрати као највећи конкурент долару, док британска фунта, јапански јен и кинески јуан "играју веома скромну улогу". Додала је да не види алтернативу ни у свету дигиталних валута

Она је истакла да је водећи фактор за поверење у валуту државе снага њене привреде и дубина тржишта капитала.

Георгиева је истакла дешавања која су изазвала шок на финансијском тржишту претходних година, сукоб Русије и Украјине и скок каматних стопа након година лабаве монетарне политике, назвавши их "низом незамисливих догађаја".

Објаснила је да је брз прелазак са ниских на високе каматне стопе разоткрио рањивости у финансијском сектору САД, а да је велика изложеност америчког банкарског сектора кризи била изненађење за аналитичаре ММФ-а.

image