Економија

Експлозија америчког дуга: 1.000 милијарди долара само за камате, а биће још горе

Расходи америчке администрације подигли су узбуну, нарочито ако се узме у обзир стрмоглав раст камата
Експлозија америчког дуга: 1.000 милијарди долара само за камате, а биће још горе© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Амерички јавни дуг не престаје да расте, а са њим и трошкови задуживања.

Пре само годину дана, по званичним подацима Федералних резерви, у првом кварталу 2022. америчка влада дала је огромних 600 милијарди долара само за камате на федерални дуг.

Годину дана касније, у првом кварталу 2023, та "цена" позајмљивања новца постала је чак 50 одсто виша и износи 928 милијарди и, што највише забрињава званичнике, не показује тенденцију опадања. Већ даљег вртоглавог раста.

Председавајући Представничког дома САД Кевин Макарти поручио је својим сународницима да ће - ако наставе да игноришу дужничку кризу - за 10 година енорман део пореза који плаћају ће бити употребљен за намиривање камата на дуг. О отплати главнице, изгледа, нико више не размишља.

"Ако закопамо главе у песак и занемаримо дужничку кризу – као што председник Бајден ради – у наредних 10 година, 17,5 одсто ваших пореза ће се користити само за плаћање камата на наш национални дуг" навео је Макарти.

"Не одбрана. Не социјални програми. Чак ни сам дуг. То је само за плаћање камата", додао је он.

Сваких неколико година Вашингтон игра опасну игру око тога да ли да подигне горњу границу дуга или да не плати дуг. Чак и ако се овај пут избегне неизвршење обавеза, учесталост ових политичких игрица могла би да доведе до незамисливог - до смањења кредитног рејтинга Америке, упозоравају из рејтинг агенције "Фич".

"Овај пут смо забринути", рекао је Си-Ен-Ену Џејмс Мекормак, један од директора "Фича".

Планина америчких дугова и трошкова камата само се повећава, а савршени кредитни рејтинг које САД имају и код "Фича" и друге рејтинг агенције "Мудис", заснован је, не на финансијама, већ на америчком врхунском статусу у финансијском свету.

Амерички долар је глобална резервна валута и америчке обвезнице се у главама инвеститора, тврди америчка ТВ мрежа, третирају као средства без ризика, и то су две карактеристике које дају Сједињеним Државама финансијску моћ без премца.

Мекормак упозорава да "поновљене епизоде" попут текуће дебате о подизању горње границе дуга од 31,4 билиона долара утичу на статус САД.

Како се Сједињене Државе приближавају стварном понестајању новца, то су више инвеститори приморани да се суоче са незамисливим: катастрофалним сценаријом неплаћања дуга.

"Голдман Сакс" је крајем јануара упозорио да би потпуна криза горње границе дуга могла да изазове рецесију. Стварно неизвршење обавеза би изазвало хаос на Волстриту, потенцијално одложивши исплате примаоцима социјалног осигурања, припадницима војске и ветеранима.

Раст трошкова позајмљивања

Други проблем је, наводи Си-Ен-Ен, што Америка наставља да гомила дугове – чак и када су трошкови задуживања порасли. Настојање Федералних резерви да се изборе са инфлацијом подизањем каматних стопа произвело је нежељени (иако очекивани) ефекат: дуг је постао скупљи, а тиме и његово отплаћивање.

Нето отплате камата на дуг америчке владе удвостручиле су се са милијарду долара дневно пре пандемије ковида на 2 милијарде долара данас, према подацима Конгресне канцеларије за буџет.

Другим речима: Сједињене Државе су прошле године потрошиле око 500 милијарди долара само на отплату камата. Остатак света је на камате дао два билиона долара. То, наводе из "Фича", значи да један од свака четири долара које влада потроши на камате плаћа "Ујка Сем".

"Играте се са бојевом муницијом. Ово је изузетно опасна ситуација", упозорио је Мекормак који као шеф рејтинг агенције, не може да даје савете званичницима о плафону дуга, али указује да Вашингтон већ добија "праве савете" од Феда и Министарства финансија.

Поређења ради, јавни дуг Србије на крају фебруара ове године износио је 34,94 милијарде евра, док је на крају 2022. године износио 33,33 милијарде евра.

image