Економија

Нови знаци упозорења на потенцијалну банкарску кризу: Берзански индекс близу рекорда из 2007.

Финансијски подаци једног од главних финансијских индекса S&P 500 прете да ће се вратити испод нивоа из 2007. године
Нови знаци упозорења на потенцијалну банкарску кризу:  Берзански индекс близу рекорда из 2007.Getty © Spencer Platt

Распродаја акција америчких банака прети да их гурне испод техничког прага који би могао да сигнализира још јачи удар на тржиште. Са колапсом "Прве републичке банке" који је погоршао страхове о солвентности регионалних зајмодаваца, један од главних финансијских индекса S&P 500 је на ивици пада испод свог најнижег нивоа из 2007. године, пише "Блумберг". Иначе, после кредитног краха и кризе 2008. године, требало је више од деценије да се том индексу поврати "изгубљено тло".

"Финансијски индекс је изнад максимума из 2007. од јануара 2021. године. Ако би сада пропао кроз ту баријеру, то би био злокобни сигнал за шире тржиште акција", сматра менаџер хеџ фондова Џим Ропел.

То би могло да изврши додатни притисак на банке да очувају капитал и смање позајмице, додајући кочницу привреди која је већ у опасности од рецесије након наглог повећања каматних стопа Америчких федералних резерви (ФЕД) у последњих 14 месеци.

Забринутост за стабилност банкарског система допринела је бурној седмици. Док су се цене акција опоравиле у петак усред спекулација да је продаја претерана, многе су остале у стрмоглавом паду, при чему је "Вестерн алијанс банкорп" прошле недеље потонуо за 27 одсто, а "Пацифик Вестерн Банк" за 43 одсто.

Индивидуални инвеститори - који су били међу најпоузданијим купцима на тржишту 2020. и 2021. - покупили су неке деонице банака усред пропасти. Али на "Волстриту" постоји стална забринутост да би тренутна превирања међу регионалним банкама могла подстаћи пооштравање кредитирања. У ствари, трговци се кладе да би "путарина" могла бити толико велика да су појачали опкладе да ће ФЕД - који је управо сигнализирао да би повећање каматних стопа прошле среде могло бити његово последње - почети да ублажава монетарну политику већ у јулу да би стимулисао економију.

Опоравак берзе у петак је подстакнут месечним извештајем о запошљавању јачим од очекиваног за април, који је ублажио страхове од рецесије. Ипак, док је раст од 1,9 одсто у S&P избрисао већину прошлонедељног пада, финансијске акције у индексу су изгубиле 2,7 одсто током пет сесија.

Саветник за управљање имовином Скот Кољер прогнозира да ће S&P 500, који је у петак на затварању био 4.136 морати да падне на 3.600 или ниже.

"Морамо да видимо да су финансије такве да воде пут да берза буде у одрживом растућем тренду - али то се не дешава. Не скупљајте новчиће испред парног ваљка", упозорио је Кољер. 

image