Економија

После новог потреса у банкарском сектору: Економисти предвиђају "нову еру" високе инфлације

Извештај о прогнозама Светског економског форума објављен у понедељак показује да инфлација остаје главна брига
После новог потреса у банкарском сектору: Економисти предвиђају "нову еру" високе инфлацијеGetty © Spencer Platt

Након што је "Џеј Пи Морган Чејс" купио "Прву републичку банку" током викенда, водећи економисти предвиђају да ће продужени период виших каматних стопа разоткрити даље слабости у банкарском сектору, потенцијално компромитујући капацитет централних банака да обуздају инфлацију, пише Си-Ен-Би-Си.

Нова одлука Федералних резерви САД о висини референтне каматне стопе очекује се данас, док је за сутра заказан састанак Европске централне банке која ће такође одлучити да ли ће и за колико повећати референтне каматне стопе.

Централне банке широм света агресивно су подизале каматне стопе више од годину дана у покушају да обуздају изузетно високу инфлацију, али су економисти последњих дана упозоравали да ће притисци на цене вероватно остати јаки и у наредном периоду.

Извештај о прогнозама Светског економског форума (СЕФ) објављен у понедељак истиче да инфлација остаје главна брига. Скоро 80 ​​одсто анкетираних економиста је рекло да се централне банке суочавају са "компромисом између управљања инфлацијом и одржавања стабилности финансијског сектора", док сличан проценат очекује да ће централне банке имати проблема да достигну своје циљеве инфлације.

"Већина главних економиста очекује да ће централне банке морати да "пливају" између жеље да додатно смање инфлацију и забринутости за финансијску стабилност, која се такође појавила у последњих неколико месеци", рекла генерална директорка СЕФ Садија Захиди за Си-Ен-Би-Си.

Као резултат тога, објаснила је она, биће теже снаћи се у том компромису, јер око три четвртине анкетираних економиста очекује да ће инфлација остати висока, или да централне банке неће моћи да реагују довољно брзо да је сведу на циљани ниво испод 3 одсто.

"Прва републичка банка" постала је последња жртва током викенда, као трећа међу банкама средње величине у САД које су доживеле колапс, после "Силикон вели бенк" и "Сигначер банке" почетком марта.

"Џеј Пи Морган Чејс" је притекао у помоћ, гигант са Волстрита победио је на викенд аукцији за регионалног зајмодавца након што га је запленило калифорнијско Одељење за финансијску заштиту и иновације.

Извршни директор Џејми Дајмон тврди да је резолуција означила крај недавне тржишне турбуленције, јер је "Џеј Пи Морган Чејс" преузео скоро све депозите "Прве републичке банке" и већи део њене имовине.

Ипак, неколико водећих економиста рекло је на самиту Светског економског форума о расту у Женеви у уторак да ће период високе инфлације и финансијске нестабилности одржати и у наредном периоду.

Поједини економисти, међутим, истичу да "пркоси логици" да док привреда покушава да се брзо окрене ка окружењу са вишим каматним стопама, неће бити даљих жртава осим банака које су до сада доживеле колапс.

Прете нам "џепови нестабилности"

Јорг Сицилија, главни економиста у ББВА Групи, рекао је да ће после наглог пораста стопа у последњих 15 месеци, централне банке вероватно желети да "сачекају и виде" како ће се ова промена монетарне политике преносити на привреду. Међутим, он је рекао да су већа забринутост потенцијални "џепови нестабилности" којих тржиште тренутно није свесно.

"У свету у којем смо имали веома ниске каматне стопе током дужег временског периода, ликвидност сада више неће бити тако висока као раније и нећете знати где ће се појавити следећи проблем", рекао је Сицилија на панелу.

Такође је скренуо пажњу на референцу у последњем извештају о финансијској стабилности Међународног монетарног фонда о "међусобној повезаности" полуге, ликвидности и ових "џепова нестабилности".

"Ако међусобна повезаност џепова нестабилности не иде у банкарски систем који обично даје кредите, то не мора да створи значајан проблем и стога централне банке могу наставити да се фокусирају на инфлацију. То не значи да нећемо имати нестабилност, али значи да ће бити још горе ако се инфлација не спусти на ниво близу 2 или 3 одсто", рекао је Сицилија.

image