Економија

Медији: "Пацифик вестерн" банка разматра продају након што јој се вредност акција преполовила

У саопштењу банке се наводи да банка разматра "све опције како би увећала вредност за акционаре" након што је вредност њених акција у среду пала за 50 одсто, пише "Фајненшел тајмс"
Медији: "Пацифик вестерн" банка разматра продају након што јој се вредност акција преполовилаwww.globallookpress.com © Henrik Montgomery/Keystone Press Agency

Из "Пацифик вестерн" банке је саопштено да су се тој америчкој финансијској установи обратили потенцијални купци и да се разматрају стратешке опције, пише "Фајненшел тајмс", свега неколико дана након што је "Џеј Пи Морган" преузео "Прву републичку банку" усред њеног колапса.

У саопштењу се наводи да банка разматра "све опције како би увећала вредност за акционаре" након што је вредност њених акција у среду пала за 50 одсто у берзанским разменама по завршетку радног времена.

Претходно су две особе упућене у ово питање рекле да је "Пацифик вестерн" наложио инвестиционој банци "Пајпер Сендлер" да јој помогне при истраживању стратешких опција, укључујући и продају, наводи британски лист цитирајући изворе, који напомињу да и даље није покренут званичан процес продаје, те да је калифорнијска банка разматрала и прикупљање новог капитала.

"Пацифик вестерн" привукао је негативну пажњу због сличности са "Силикон вели бенком", која је пропала у марту, а које укључују везе са технолошким стартапима, велике количине неосигураних депозита и губитке у портфељу хартија од вредности.

Банка са седиштем на Беверли Хилсу је крајем прошлог месеца објавила губитке депозита чија вредност премашује пет милијарди долара у првом кварталу, тврдећи да је од марта примила нове депозите у вредности од милијарду долара. У среду је саопштено да је укупна вредност депозита у банци другог маја износила 28 милијарди долара.

У саопштењу се такође наводи да је 75 одсто депозита покривено федералним осигурањем, у поређењу са 71 одсто са краја првог квартала.

Вредност акција банке пала је за 77 одсто од почетка марта. "Пацифик вестерн" банка је пријавила нето губитак од 1,21 милијарду долара у првом кварталу, а такође је пријавила 860 милиона долара неостварених губитака у свом портфељу хартија од вредности, наводи "Фајненшел тајмс".

Више од три четвртине њених кредита издато је за имовину, што је још једна област која изазива забринутост у периоду раста каматних стопа, додаје британски лист, а 8 одсто је издато за ризични капитал.

image
VV inauguration
banner