Економија

Тржиште некретнина у Србији отпорно на кризу: Број купаца опада, али цене квадрата и даље расту

Према подацима Републичког геодетског завода просечна цена квадрата у првом кварталу је за 13,6 одсто већа у односу на исти период прошле године
Тржиште некретнина у Србији отпорно на кризу: Број купаца опада, али цене квадрата и даље расту© Златица Радовић

Глобалне економске тензије довеле су до тога да тржиште непокретности успори у многим европским земљама, док је наше тржиште показало знаке отпорности према глобалним трендовима, изјавила је Ивана Штрбац из Републичког геодетског завода (РГЗ). Она је рекла да је у многим европским земљама као што су Данска, Норвешка и Немачка дошло до пада потражње и броја трансакција, али и цена непоректности.

Додала је да је наше тржиште показало одређене знаке отпорности према глобалним трендовима у смислу да тржиште јесте успорило када је реч о броју продатих некретнина, али да су цене и даље расле.

"То смо и видели на основу индекса РГЗ, који је забележио да је дошло до пораста цена станова за 13,6 одсто. Међутим, тај раст није толико велики као што је био у прошлом кварталу. Дакле, то успоравање тржишта односи се на то да је број трансакција мањи него у истом периоду прошле године", објашњава Штрбац за Танјуг.

Она каже да подаци из априла, који ће бити објављени у оквиру извештаја за други квартал говоре у прилог томе, односно да и даље пада број трансакција на основу купопродајних уговора, који се на недељном нивоу достављају РГЗ.

На питање да ли је право време за куповину непокретности или не, она је рекла да смо последње две године сведоци праве експанзије на тржишту непокретности која се огледа у расту цена, повећању броја трансакција и вредности новца који је уложен у непокретности у Србији.

"Сада, међутим, видимо благо заравнање криве, односно успоравање тог тржишта. Многи стручњаци сугеришу и саветују грађане да инвестирају или не инвестирају у непокретности, али заиста је тешко рећи који је прави тренутак. У принципу можемо да кажемо да ко има новца није лоше да купи непокретност, нарочито имајући у виду карактеристике нашег тржишта, јер грађани верују да су непокретности стабилан вид инвестиције", каже Штрбац.

Она објашњава да се на непокретност не гледа само као на решење стамбеног питања у Србији, већ да многи људи издају станове и да улагање у некретнине виде као вид штедње. Штрбац указује да ће на цене свакако утицати понуда и тражња.

"Инвеститорима је сада скупље да подигну кредит и да инвестирају у нове објекте и може се очекивати да ће и на страни понуде доћи до пада. С тим у вези тај однос понуде и потражње може одржати цене и даље на стабилном нивоу имајући у виду да се у наредном кварталу не очекује да дође до пада цена као што је у неким западним земљама", каже Ивана Штрбац.

Она наводи да су се у првом кварталу традиционално највише продавали станови, затим грађевинско земљиште, пољопривредно, куће и на крају и остале непокретности.

image