Економија

Рате кредита ће бити још скупље: Европска централна банка поново подигла камате

Управни савет је одлучио да подигне три кључне каматне стопе за 25 базних поена
Рате кредита ће бити још скупље: Европска централна банка поново подигла каматеGetty © Andreas Rentz

Европска централна банка на данашњем састанку је поново подигла референтне камате. Како су саопштили из ЕЦБ, у светлу текућих високих инфлаторних притисака, Управни савет је одлучио да подигне три кључне каматне стопе за 25 базних поена. 

Европски банкари наводе у саопштењу да су изгледи инфлације и даље превисоки и да то дуго траје.

"Пристигле информације у великој мери подржавају процену средњорочних изгледа инфлације коју је Управни савет формирао на свом претходном састанку. Инфлација је опала током последњих месеци, али основни притисци на цене и даље су јаки. У исто време, претходна повећања стопе се снажно преносе на финансирање еврозоне и монетарне услове, док заостајање и снага преноса на реалну економију остају неизвесни", саопштили су из Европске централне банке.

Управни савет је одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 25 базних поена. Сходно томе, каматна стопа на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 3,75, четири и 3,25 одсто од 10. маја 2023. године.

Подсетимо, Америчка централна банка (ФЕД) јуче је такође подигла референтну каматну стопу за 25 базних поена, односно са пет на 5,25 одсто.

Нова одлука нови удар за дужнике

Нове одлуке ЕЦБ и ФЕД значе да ће се додатно увећати рате кредита, али указују и да борба против инфлације није завршена упркос неким обећавајућим знацима у последње време. Подизање референтних каматних стопа за сада је најјаче оружје централних банака у борби против инфлације. И даље је задатак економиста и оних који доносе монетарне одлуке да истовремено поскупи новац, али и да се не заустави привреда.

Скок камата ЕЦБ утиче и на еурибор, који чини део променљиве каматне стопе већине стамбених кредита у Србији. Крајем 2021. и почетком 2022, шестомесечни еурибор је износио око -0,5 одсто. Од фербуара прошле године је његова вредност са 2,8 процената порасла на 3,62 одсто.

Подсетимо, Европска централна банка је у јулу 2022. године први пут после 11 година подигла кључне камате за 50 базних поена, да би са овим трендом наставила и у наредним месецима. ЕЦБ је од јула до марта подигла референтну каматну стопу за рекордних 350 базних поена да би обуздала инфлацију, а ово је седмо узастопно повећање.

С обзиром на то да је ЕЦБ у марту повећала кључне стопе за 50 базних поена, стручњаци сматрају да је одлука о расту од 25 базних поена сигнализира одређен оптимизам када је реч о привредним кретањима у еврозони.

Из Европске централне банке сада поручују да ће будуће одлуке Управног савета обезбедити да референтне стопе буду доведене на ниво који је довољно рестриктиван, да би се постигао благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ од 2 одсто и да ће се задржати на том нивоу колико год буде потребно.

Наводе да ће одлуке о референтној стопи Управног савета и даље бити засноване на његовој процени инфлационих изгледа у светлу пристиглих економских и финансијских података, динамике носеће инфлације и снаге преноса монетарне политике.

image