Економија

Зашто цвета извоз из Италије у Кину?

Иако је Италија потписала велики кинески инвестициони план, иницијативу "Појас и пут", сарадња је све лошија, а премијерка Ђорђа Мелони сигнализирала је Америци да ће се повући из споразума с Кином
Зашто цвета извоз из Италије у Кину?© Tanjug/Chinatopix via AP

Италијански извоз у Кину се утростручио за нешто више од годину дана – вредност испорука у фебруару била је већа од три милијарде евра, што је за 131 одсто више него годину дана раније. Ово је уследило након још једног скока од 137 посто претходног месеца, преноси "Блумберг".

Поређења ради, Италија је у јануару 2022. извезла око милијарду евра вредне робе и услуга у светску економију број два.

Агенција констатује да је такав бум тешко објаснити и у нормалним околностима а поготово од почетка руско-украјинског сукоба и санкција Европске уније уведених Руској Федерацији, што је изазвало преокрет у ланцу снабдевања и нарушило традиционалне трговинске токове.

Такође, ако се узме у обзир да иако је Италија потписала велики кинески инвестициони план, иницијативу "Појас и пут", сарадња је све лошија, а садашња премијерка Ђорђа Мелони чак је сигнализирала америчким званичницима да ће се повући из споразума с Кином пре краја године.

Још збуњујуће је, пише агенција, што се извоз тиче фармацеутских производа, конкретно појединих лекова који се користе терапеутски или превентивно.

Извоз у тој индустријској грани порастао је на 1,84 милијарде евра у фебруару са 98,5 милиона евра годину дана раније. Они су чинили скоро две трећине целокупног италијанског извоза у Кину.

Италијански медији спекулишу да се ради о УДЦА – хемикалији која се углавном користи у лековима за јетру и за коју се без разлога тврди да помаже у превенцији ковида, што сматра и економиста са Института међународних финансија Универзитета Јејл Питер Брук.

Међутим, да је потражња за УДЦА тек део наглог скока извоза и да се заправо ради о поновном извозу робе из других земаља преко Италије у Кину, тврди директор истраживачке куће "Јурејжа груп" Питер Церети.

"Већи италијански фармацеутски произвођачи испоручују онолико производа италијанске производње колико могу. А можда неки померају немачке и друге лекове произведене у Европској унији у Италију за поновни извоз у Кину", закључио је Церети.

image