Свет

Италија ипак излази из кинеске иницијативе Појас и пут?

Високо позиционирани званичник из Рима рекао је за Ројтерс да влада Ђорђе Мелони, ипак неће продужити своје учешће у иницијативи, али да јој је потребно још времена да о томе разговара са Пекингом
Италија ипак излази из кинеске иницијативе Појас и пут?www.globallookpress.com © LaPresse / Roberto Monaldo

Италија највероватније од следеће године неће учествовати у кинеској иницијативи "Појас и пут", наговестили су италијански званичници.

Влада у Риму највероватније неће продужити споразум са Кином о учешћу у иницијативи "Појас и пут", али потребно јој је још времена да о овој теми разговара са Пекингом, саопштио је високо позиционирани званичник италијанске владе за Ројтерс.

Тај званичник је рекао да Италија неће донети формалну одлуку о "Појасу и путу" пре састанка земаља групе Г7, који ће бити одржан у Јапану од 19. до 21. маја, преноси британска агенција, додавши да је влада премијерке Ђорђе Мелони одбила да коментарише ове наводе.

Споразум о учешћу у иницијативи "Појас и пут" истиче у марту 2024. године и биће аутоматски продужен ако једна страна не обавести другу бар три месеца унапред да се повлачи из споразума.

Италија се 2019. године придружила кинеској инфраструктурној иницијативи, а тадашњи премијер Ђузепе Конте је сматрао да ће овај споразум помоћи посрнулој италијанској привреди.

Извори за "Блумберг" су претходно рекли да је мишљење о будућности споразума у Мелонијевој администрацији подељено, односно да се њена партија Браћа Италије залаже за излазак из споразума, док други позивају да се при њему остане.

Нове информације сугеришу да је влада у Риму одлучила да стане на страну САД, које уводе контролу извоза кључних технологија како би спречиле да оне доспеју у Кину, и позивају Европу се придружи економском одвајању од Пекинга.

Рим и Пекинг су иначе повезани снажним економским везама. Италија је трећи највећи увозник кинеске робе у ЕУ, и четврти највећи извозник робе у Кину, посебно када су у питању италијански луксузни брендови. 

Пре него што је изабрана за премијера, проамерички оријентисана Мелони је тврдила да споразум са Кином представља "велику грешку", али је у међувремену ублажила своју реторику о "Појасу и путу".

image
VV inauguration
banner