Свет

"Фајненшел тајмс": Италијанско оружје у Украјини још увек није спремно за борбу

Даља војна подршка Запада под знаком питања
"Фајненшел тајмс": Италијанско оружје у Украјини још увек није спремно за борбуwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Matthew Foster/Keystone Press Agency

Део војне опреме коју је Италија дала Украјини раније ове године, још увек није спреман за борбу, пише "Фајненшел тајмс".

Поменути лист се позива на неименованог званичника у Кијеву, који тврди да ниједна од 20 самоходних хаубица које су већ достављене раније ове године, није на нивоу неопходном за употребу.

Највиши саветник председника Украјине Владимира Зеленског, Михаил Подољак, раније ове недеље је поручио да је земљи потребно још више оружја да би извела успешну офанзиву за време пролећа.

То је у супротности са речима америчког команданта снага НАТО-а у Европи, генерала Кристофера Каволија, који је пред Комитетом за оружане снаге Представничког дома САД-а изјавио да су кијевске присталице већ испоручиле 98 одсто борбених возила обећаних Украјини.

Лист је такође уочио да су покушаји Кијева да убеди САД да им испоруче ракете већег домета и борбене авионе Ф-16, до сада били узалудни.

Према извештају "Фајненшел тајмса", ако украјинска контраофанзива не испуни очекивања Запада, могла би да доведе у питање даљу војну подршку.

"Западне силе на крају би могле да приморају Кијев да прихвати споразумно решење", наводи "ФТ" и додаје да је "обезбеђивање великог територијалног напретка против руских снага вероватно тежак задатак за Кијев".

Прошле недеље је и магазин "Форин полиси" објавио да ће тенкови немачке производње "леопард", које је осам земаља поклонило Украјини, вероватно представљати логистички изазов за кијевску војску јер наводно користе различите типове муниције, што значи да Украјина не би могла да набави муницију на једном месту.

Тенковима "абрамс" које је Вашингтон обећао да ће обезбедити Кијеву раније ове године, такође ће бити потребни месеци да заиста стигну на бојно поље.

image